Toeslagenaffaire

Journalist van het Jaar-award uitgereikt aan Jan Kleinnijenhuis en Pieter Klein

Pieter Klein (links, RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (rechts, Trouw) krijgen Villamedia's Journalist van het jaar-award van burgemeester Broertjes van Hilversum.Beeld Fouad Hallak

En nu zijn ze het écht. Dinsdag kregen Trouw-journalist Jan Kleinnijenhuis en zijn RTL Nieuws-collega Pieter Klein het beeldje dat hoort bij hun uitverkiezing tot Journalist van het Jaar.

Kleinnijenhuis en Klein krijgen die eretitel voor hun speur- en spitwerk dat leidde tot wat nu de toeslagenaffaire heet. Zij onthulden hoe de Belastingdienst jarenlang ouders dupeerde die een kinderopvangtoeslag ontvingen, hen soms zelfs van fraude beschuldigde zonder dat daar grond voor was en bovendien probeerde de hele affaire toe te dekken. 

Dinsdagavond zijn beide journalisten gehuldigd in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, waar de Hilversumse burgemeester Broertjes ze hun prijs overhandigde.

Eerder droeg Kleinnijenhuis zijn prijs op aan de advocaten en klokkenluiders die hem de weg wezen. En vooral aan de gedupeerde ouders. “Zij zijn de slachtoffers die ons hun vertrouwen hebben gegeven. Want moet je je voorstellen dat je tien jaar lang door de overheid als fraudeur bent bestempeld. Dat je altijd het gevoel hebt gehad dat dit niet klopte, maar dat je toch alles netjes hebt terug betaald. Dat je daardoor je huis uit moest, er loonbeslag werd gelegd, je huwelijk ten einde kwam, en dat je kinderen uit huis werden geplaatst. Als je dan bereid bent aan twee aanvankelijk achterdochtige journalisten je hele verhaal te vertellen, met de administratie er bij, dan getuigt dat van een enorme moed.”

Kleinnijenhuis met zijn beeldje.Beeld Fouad Hallak

Lees ook:

‘Vanuit Blauw nu toch een Ghana populatie aan het bekijken’. Zo onderzocht de Belastingdienst toeslagenfraude

Zelf had de Belastingdienst wel in de gaten hoe gevoelig het lag. Maar hij deed het toch: gegevens over (tweede) nationaliteit gebruiken om fraude op te sporen. Uit honderden vrijgegeven documenten reconstrueerde Jan Kleinnijenhuis hoe dat in zijn werk gaat.

‘Ik heb alles geprobeerd, maar de Belastingdienst luistert niet’

Al dertien jaar zit Jolanda Syed in de schulden, omdat zij volgens de fiscus onterecht kinderopvangtoeslag ontving. Nu, vijftien jaar later, is zij nog altijd niet van haar schuld af. Jan Kleinnijenhuis sprak met haar.

Hoe Trouw-onderzoeksjournalist Jan Kleinnijenhuis zijn nieuws uit bijzinnen haalt

Geef Jan Kleinnijenhuis een ingewikkeld document of een langdradig jaarverslag en hij haalt er nieuws uit. Hoe doet hij dat? ‘Je moet als journalist nooit denken dat een onderwerp te moeilijk is.’

Lees hier al onze berichtgeving over de kinderopvangtoeslag terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden