Journalist Hoogstad was kritisch en innemend

Mark hoogstad Beeld *

Hoewel zijn energie rap afnam, koesterde Mark Hoogstad de afgelopen maanden ook de mooie momenten die zijn ziekte hem soms bracht. Raadsleden over wie hij jarenlang geschreven had, kwamen op de koffie of kookten voor hem. En hij won – eindelijk – de Rotterdamse persprijs, voor zijn boek ‘Rotterdam, stad van twee snelheden’. Dinsdagochtend overleed Hoogstad op 48-jarige leeftijd. Hij laat een vrouw en twee dochters na.

Jarenlang schreef Hoogstad over Rotterdam, en dan met name de gemeentepolitiek. Eerst voor NRC Handelsblad, waar hij als sportverslaggever begon, daarna voor AD/Rotterdams Dagblad, en het afgelopen jaar als medewerker van Trouw. Zijn eind februari verschenen boek, over de ontwikkelingen van de stad en die op het stadhuis, leest als een slotakkoord van zijn tijd als Rotterdam-verslaggever.

Op het stadhuis was geen journalist zo goed ingevoerd als Hoogstad. Zijn verhalen over de gemeentepolitiek lazen als een feuilleton, met oog voor het menselijke in de politici. Hij schreef in een meeslepende stijl. Altijd kritisch, vaak met humor, soms vilein.

Zo was hij ook als mens: innemend, hard, kwetsbaar en grappig. Soms tegelijkertijd. Niemand kon zomaar om de boomlange journalist heen. In de binnentuin van het stadhuis echode zijn hoge schaterlach vaak tegen de muren.

Rond de uitreiking van de Rotterdamse persprijs kreeg Hoogstad veel loftuitingen, waar hij van genoot. Maar hij waakte ervoor dat men hem al te veel als lieve knuffelbeer zal herinneren: “Ik kan soms ook een enorme klootzak zijn.”

Lees hier een voorpublicatie van zijn boek ‘Rotterdam, stad van twee snelheden’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden