Boekrecensie

Journalist Dirk Kurbjuweit openbaart zijn duisterste hersenspinsels aan de lezer

Beeld rv

In zijn romandebuut bestudeert Dirk Kurbjuweit, hoofdredacteur van Der Spiegel, de gedachtegangen van een worstelende veertiger.

Het begint met het bakken van koekjes. Een vreemdsoortige opmerking, wanneer zijn vrouw haar pasgewassen slipjes ophangt. Dan verschijnt er een liefdesbrief op de deurmat, geschreven in keurig, kinderlijk handschrift.

Niet veel later arriveert andere post, afkomstig van het ministerie van justitie: samen met zijn vrouw wordt de ontvanger beticht van kindermisbruik.

Verteller Randolph Tiefenthaler heeft zijn zaken op orde maar echt gelukkig is hij niet. Wel is hij een succesvol architect, mag hij de bloedmooie Rebecca zijn echtgenote noemen en heeft hij twee gezonde kinderen. Met zijn jonge gezin is Tiefenthaler net verhuisd naar een respectabele wijk van Berlijn.

Klassieke Hollywoodfilms 

Onder het gezin woont Dieter Tiberius, een lelijke, dikke veertiger met haar als dat van Elvis Presley, een vriendelijke zonderling die zijn avonden vult met het kijken van klassieke Hollywoodfilms. Toch wordt hij al op pagina twintig vermoord, en wel door de vader van Tiefenthaler.

Losjes gebaseerd op zijn eigen ervaringen, schreef journalist Dirk Kurbjuweit, hoofdredacteur van Der Spiegel, een boek over de aard van angst. Hij verkent de gedachtegangen van een worstelende vader, wiens gezin langzaam maar zeker geïsoleerd raakt door toedoen van een onderbuurman die steeds vreemdere trekjes vertoont.

Literair portret 

Samen met de schrijver sluipt de lezer onafgebroken rond door het hoofd van de architect. Dat levert een bijna literair portret op. Het is alsof Tiefenthaler tegenover je zit, en zijn denkwereld voor je opent.

Hij is eerlijk, bekent zelfs zijn duisterste hersenspinsels. Over wat hij zijn onderbuurman zou willen aandoen, maar ook over zijn jeugd, zijn gevoel van onmacht als lid van de rechtsstaat, en zijn huwelijk, dat steeds meer barstjes begint te vertonen.

Beschrijvende verteltrant 

In stijl met recht een literaire thriller gedoopt maar toch is het sterkste punt van het boek tegelijkertijd zijn zwakte. Met zijn beschrijvende verteltrant blijft Kurbjuweit wat afstandelijk. Hij kruipt zo dicht op de huid van de hoofdpersoon, dat het als lezer moeilijk is empathie te voelen voor de andere personages van het boek.

Bovendien werkt de vorm vertragend. Het gebrek aan dialogen en actie lijkt het vuur van ‘Angst’ halverwege te doven. Maar wie doorleest wordt beloond. Het slot vlamt aan alle kanten.

Dirk Kurbjuweit
Angst
Vert. Rob Hartmans. Ambo Anthos; 221 blz. € 18,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden