Journalist die schreef voor Sonneveld

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR

Hij werd misschien het bekendst door zijn teksten voor het cabareteske personage Frater Venantius. De zingende geestelijke uit Schin-op-Geul werd door Wim Sonneveld - inclusief gitaar en zachte g - in de jaren zestig onsterfelijk gemaakt.

Ook de door Sonneveld onnavolgbaar uitgesproken zin in de sketch 'De stalmeester', waarin hij verhaalt van zijn werk op het jaarlijkse defilé voor koningin Juliana op paleis Soestdijk, werd legendarisch: 'En daarna de krentenmik achter de rododendrons sodemieteren.'

Maar de zondag in Leidschendam op 85-jarige leeftijd overleden Michel van der Plas was veel meer dan de geestige tekstleverancier van Sonneveld. Hij schreef liedjes, was dichter en biograaf, vertaler, en bovenal journalist. In die laatste functie was hij 43 jaar in dienst van Elsevier. Voor dat weekblad versloeg hij onder andere het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965).

Die belangrijke katholieke gebeurtenis over vernieuwing binnen de kerk sijpelde door in de teksten die hij voor Frater Venantius schreef: 'Ik zing alleen helaas nooit wijsjes over meisjes. Nee, maar dat komt nog wel zeggen ze bij ons in de kloosterfamilie - na 't concilie. Zeg dat concilie duurt nog minstens vijfentwintig jaar hè. Nou ja, de tien overlevenden worden dan automatisch kardinaal.'

Een optreden van Sonneveld als Frater Venantius voor de Nederlandse bisschoppen in Rome, als dank voor hun inzet en samenwerking tijdens het concilie, ging op het laatste moment niet door. Monseigneur Jansen, destijds bisschop van Rotterdam, maakte bezwaar en verwachtte een schandaal. Er was eerder uit katholieke hoek al veel kritiek gekomen op de luchtige frater.

Michel van der Plas (een pseudoniem) werd in 1927 als Bernardus Brinkel geboren in Den Haag. In zijn jeugd zat hij een paar jaar op het seminarie, maar vertrok er uit onvrede. Hij bleef wel zijn leven lang overtuigd en kritisch katholiek. Hij raakte bevriend met zijn geloofsgenoot Godfried Bomans en schreef na diens dood een biografie over hem. Van der Plas was ook de biograaf van Guido Gezelle, J.A. Alberdingk Thijm en Anton van Duinkerken.

Als liedjes- en tekstschrijver werkte Van der Plas ook voor Frans Halsema ('Zondagmiddag Buitenveldert') en Gerard Cox. Cox was met Luc Lutz, Netty Rosenfeld, Frits Lambrechts, Simone Rooskens en Gregor Frenkel Frank lid van het presentatieteam van het populaire, satirische KRO-radioprogramma 'Cursief', waarvoor Van der Plas scherpe teksten en liedjes schreef. Voor Sonneveld schreef hij ook nog het beroemde 'Tearoom Tango' ('Je hebt me belazerd, je hebt me bedonderd').

Refrein Frater Venantius

'Zeg maar ja tegen 't leven,

ja tegen 't leven

Van je Amen

en je Gloria joechee.

Zeg maar ja tegen 't leven,

ja tegen 't leven

Anders zegt 'r 't leven nog nee.'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden