Journaille draagt bij aan Tara's immense treurigheid

Het verhaal is intussen genoegzaam bekend. Tara Singh Varma vertelde maandenlang ten onrechte aan een dodelijke ziekte te lijden en recht op de dood af te gaan. Zodra duidelijk werd dat geen sprake is van een dodelijke lichamelijke ziekte, is zij onmiddellijk genadeloos getackeld. Met harde en grote woorden als: verzinnen van ziekte, valse voorwendselen en fraude met de dood.

Mediaspecialist Henri Beunders zette in deze krant de toon (Trouw, 21 juli): ,,Hypocrisie moet genadeloos worden afgestraft''. Hij zou het 'beschamend' vinden als Varma misbruik zou hebben gemaakt van de ziektewet. Alsof dit het ergste is. Het commentaar van 23 juli slaat gelukkig een andere toon aan. In een vaag vermoeden dat hier mogelijk iets heel ernstigs aan de hand kan zijn, blijft de krant voorzichtig en houdt oog voor het persoonlijk drama. Maar helaas, het kwaad van de andere toonzetting is al geschied.

Het is verbijsterend hoe goed iedereen denkt te weten wat er met Singh Varma aan de hand is. Niet gehinderd door enige feitenkennis of enig inzicht in wat er allemaal in deze vrouw kan rondspoken, proberen velen zowel Varma als GroenLinks af te branden. Willem Breedveld verwijt GroenLinks gebrek aan empathie (Podium, 1 augustus). De partij zou jarenlang tegen beter weten in met Varma goede sier hebben willen maken. Wat de kwestie zelf betreft, spreekt hij over fantastische leugens rondstrooien en verwijst onder meer naar cultureel antropoloog Gloria Wekker, die in de Volkskrant de situatie van Varma verklaart vanuit het big men-syndroom: zichzelf opblazen door bluf, megalomanie en loze beloften.

Twee dagen later doet Van Doorn het in zijn column nog eens dik over: een lang en koelbloedig opgevoerd toneelstuk, GroenLinks die tegen achterkamertjespolitiek is, maar de doofpot hanteert als het om eigen mensen gaat. Haar psychiater moet het ook ontgelden: die 'verzint' het post-traumatisch stress syndroom, volgens Van Doorn het meest populaire en minst controleerbare ziektebeeld van de afgelopen dertig jaar.

Het is allemaal even schaamteloos als pijnlijk. Als hyena's stort men zich op de politica. Geen spoor van aarzeling, van voorzichtigheid, van oog hebben voor wat al deze woorden kunnen aanrichten. Geen woord over de mogelijkheid dat er in Tara Singh Varma een kankergezwel van immense treurigheid kan huishouden. Dat deze vrouw mogelijk op weg naar volwassenheid en integriteit ruw en ingrijpend is beschadigd. Mensen doen elkaar vreselijke dingen aan en vervormen elkaar soms voor het leven.

Niemand kent de feiten. Zij zelf misschien niet eens. Zeker is wel dat, zo zij nog niet kapot was, zij dat waarschijnlijk nu wel is door de aanhoudende publieke aanvallen. Wie is met deze journalistiek gebaat? Ja, de columnisten met een big men- of big women-syndroom. Wie gaat er voor Singh Varma staan? Waar ook een politica als Varma in deze situatie recht op heeft, is rust en zorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden