Jospin: Ik ben slecht, maar Chirac is slechter

AMSTERDAM - Toi-même! kopte het dagblad Libération: 'Kijk naar je eigen!' Tijdens het vragenuurtje, woensdagmiddag in de Assemblée Nationale, liet Lionel Jospin zich even gaan. Ik mag dan zelf hebben gejokt, zei Jospin, maar Jacques Chirac is bang voor de rechter. De Franse politiek was gisteren nog niet bekomen van haar opwinding over deze frontale aanval.

Remco Pols

Het loopt tegen drieën, verhaalde Libération het gebeurde nog eens. Het rechtse parlementslid Hervé Morin vraagt het woord. Voor een vraag over een sociale kwestie, denken de adviseurs van Jospin. Mis! Morin begint nog eens over de bekentenis van de premier, vorige week, dat hij in het verleden flirtte met het trotskisme. Het weekblad Le Nouvel Observateur meldt déze week dat dat langer duurde dan Jospin had gezegd. Morin: ,,U hebt vorige week dus gelogen.''

Applaus bij de oppositie, maar woede in de regeringsbankjes. Jospin pakt de microfoon en, dan, na een inleidende zin, flapt het er plotseling uit: ,,Ik was misschien laat met mijn uitleg tegenover journalisten, maar dat is toch minder erg dan wachten met je verantwoorden voor rechters.''

De toespeling op Chirac, nog altijd niet ondervraagd over de politieke malversaties die hij als burgemeester van Parijs beging, is duidelijk. Onlangs weigerde de president, zich beroepend op zijn staatsrechtelijke positie, voor één van die zaken voor onderzoeksrechter Halphen te verschijnen.

In Frankrijk is het altijd verkiezingstijd, zeker sinds de cohabitation een gewoonte is geworden. De socialist Jospin en de neo-gaullist Chirac wonen politiek onder één dak en waren altijd al bezig met elkaar vliegen af te vangen. Maar tot dusverre gebeurde dat beheerst: directe aanvallen op de opponent bleven achterwege.

De Franse pers is het eens: met de échte verkiezingen volgend voorjaar in het vooruitzicht heeft Jospin zichzelf niet meer in de hand. 'Jospin glijdt uit', kopte de rechtse Le Figaro. De linkse Libération analyseert dat de omgeving van Chirac de vreugde over de 'Trotski-affaire' alweer heeft laten varen. Zeker, Jospin is uit zijn evenwicht gebracht, maar als hij meer van zulke 'Scuds' gaat afvuren, is de schade in eigen kamp niet te overzien.

Kort na afloop van het vragenuurtje in de Assemblée belde een medewerker van de president met Jospins kabinetschef. Om de 'verbazing' van Chirac over de woorden van de premier over te brengen. De premier haalde nog wel uit op het moment dat de president bij de Navo in Brussel de Franse belangen verdedigde!

Gisteravond schoven Chirac en Jospin samen aan bij het topdiner van de EU met president Bush in Gotenburg. Noblesse oblige.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden