update

Jose laat Sint-Maarten links liggen, noodtoestand van kracht

De ontwikkeling van orkaan Irma (links) en Jose (rechts). Beeld ANP
De ontwikkeling van orkaan Irma (links) en Jose (rechts).Beeld ANP

Het door orkaan Irma geteisterde Sint-Maarten is aan orkaan Jose ontsnapt. De orkaan trekt verder in noord-noordwestelijke richting, op weg naar Florida. Sinds zaterdag geldt de noodtoestand op het eiland. Hiermee krijgt de politie meer bevoegdheden.

Voor Sint-Maarten geldt geen orkaanwaarschuwing meer, alleen een waarschuwing voor een tropische storm. Voor Saba en Sint-Eustatius geldt helemaal geen waarschuwing meer, zo blijkt uit een update van het Amerikaanse National Hurricane Center.

Orkaan Jose trok in de nacht van zaterdag op zondag (plaatselijke tijd) niet over, maar op zo'n 120 kilometer langs het eiland. Hoewel de kracht van Jose minder was dan die van voorganger Irma, kreeg het eiland ook nu te maken met zware windstoten, hoge golven en hoosbuien. Het dodental als gevolg van de storm is opgelopen tot vier, liet premier Rutte zondag weten in een persconferentie over de toestand op het eiland. "De situatie is verbeterd, maar nog fragiel", aldus Rutte.

De schade van de orkaan voor Sint-Maarten lijkt mee te vallen, aldus de Koninklijke Marine in een bericht op Facebook. Het eiland was al zwaar getroffen door orkaan Irma. "Sint-Maarten is een totale chaos. Er is heel veel schade aan gebouwen en huizen. Hier is heel veel hulp nodig. Defensie levert noodhulp, maar daarna moet nog heel veel gebeuren", aldus commandant André van der Kamp van Zr. Ms. Zeeland. 

Op Twitter meldt de commandant dat hij contact zoekt met Sint-Maarten om verder te gaan met noodhulp aan het eiland. Uit voorzorg was het schip enkele tientallen kilometers uit de kust gaan liggen om Jose af te wachten, maar is nu weer onderweg naar Sint-Maarten waar het bij het eerste daglicht arriveert.

Noodhulp

Er is tot nu toe 1,5 miljoen euro gedoneerd op gironummer 5125, dat is geopend voor noodhulp aan de getroffen eilanden, maakte het Rode Kruis vandaag bekend. Vrijdag was er rond het middaguur 850.000 euro binnen op het gironummer.

Het Rode Kruis noemt de situatie ter plekke na de orkaan "zeer zorgwekkend''. "De waterleidingen werken niet, de winkels zijn leeg en er is op grote delen van het land geen elektriciteit. Het is een race tegen de klok om de hulpgoederen op tijd in het getroffen gebied te krijgen'', aldus een woordvoerder.

Vermoedelijk is zo'n zeventig procent van de huizen op Sint-Maarten gedeeltelijk of volledig verwoest, liet minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken zaterdag weten.

Evacuaties

De toeristen die nog op het eiland zitten, worden vandaag geëvacueerd, zei Melanie Schultz van infrastructuur bij WNL Op Zondag. Premier Rutte zei zaterdag dat er nog "tientallen" toeristen op Sint-Maarten zijn.

"Na patiënten en zwaar getroffen familieleden van ingezette militairen, agenten en hulpverleners, ligt de prioriteit bij toeristen", aldus de Marine. Toeristen worden overigens opgeroepen niet massaal naar het vliegveld te komen, maar berichtgeving af te wachten. "Mensenmassa's op of nabij het vliegveld kunnen het spoedige verloop van de evacuaties tegenwerken", aldus de Marine.

De evacuatie van mensen met een medische urgentie van Sint-Maarten is afgerond. Het ging bijvoorbeeld om patiënten die een nierdialyse nodig hadden, of mensen die net een operatie achter de rug hadden.

Mensen die dringend medische hulp nodig hadden zijn met voorrang per vliegtuig naar Curaçao vervoerd. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn daarna zwaargetroffen gezinsleden van Nederlandse hulpverleners en uitgezonden personeel weggehaald.

De evacuatie van toeristen loopt. Als er capaciteit is, kunnen ook andere mensen weg die niet permanent op Sint-Maarten wonen, maar er tijdelijk verblijven, bijvoorbeeld voor werk of studie.

Koning bezoekt slachtoffers

Koning Willem-Alexander kwam zondag aan op Curaçao, vergezeld van minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties. Ze brachten daar onder meer een bezoek aan een ziekenhuis waar slachtoffers van orkaan Irma zijn binnengebracht. "De boodschap die ik voor de bewoners van Sint Maarten heb, is de volgende: we beseffen wat u is overkomen en we doen zo goed mogelijk ons best om iedereen te helpen die hulp nodig heeft. Vertrouw op de hulp,'' aldus de koning zondag.

Koning Willem-Alexander en minister Plasterk worden op Curaçao geïnformeerd over de hulpverlening die vanaf het eiland wordt verleend. Daar wordt ook bekeken of en wanneer een bezoek mogelijk is aan Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. De koning had al aangegeven dat hij tijdens zijn bezoek niemand in de weg wil lopen.

De gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout, zal de koning en minister Plasterk ontvangen. Tevens ontmoeten ze op marinebasis Parera onder andere minister-president Eugene Rhuggenaath.

Noodtoestand

Zaterdag maakte de premier van Sint-Maarten William Marlin bekend dat de noodtoestand op Sint-Maarten is uitgeroepen. De politie krijgt daardoor meer bevoegdheden om op te treden. 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Verwoesting aangericht door orkaan Irma op het Franse gedeelte van het eiland. Beeld AP
Verwoesting aangericht door orkaan Irma op het Franse gedeelte van het eiland.Beeld AP

Rutte zei dat de politie hard mag optreden tegen plunderaars. "Dat moeten plunderaars zich realiseren", zei hij na afloop van een nieuw crisisberaad. Op het eiland is geplunderd en de sfeer is nog steeds "grimmig", aldus de premier. "Dat bevalt ons niet." Daarom worden extra agenten en militairen naar het eiland gestuurd. "Ze gaan voorkomen dat de ordeloosheid doorgaat."

De veiligheidssituatie verbetert ondertussen langzaam op het eiland, aldus de marine. "Patrouilles blijken effectief om plunderingen en overvallen te voorkomen of te stoppen."

Hulpgoederen

Een toestel met 60 hulpgoederen is zaterdagavond aangekomen op Curaçao. De goederen zijn betaald met geld dat is binnengekomen op giro 5125 van het Rode Kruis. De goederen worden met behulp van defensie overgebracht naar Sint-Maarten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Nederlandse militairen verlenen ondersteuning tijdens een missie om het door orkaan Irma getroffen eiland te helpen. Beeld ANP Handouts
Nederlandse militairen verlenen ondersteuning tijdens een missie om het door orkaan Irma getroffen eiland te helpen.Beeld ANP Handouts

De lading bestaat uit dekzeilen, generatoren, jerrycans en zonnepanelen en ander materieel. Het is betaald met geld dat is binnengekomen op giro 5125. KLM stelde het vrachtvliegtuig gratis ter beschikking.

Water, voedsel, medicijnen en veiligheid blijven ook knelpunten op buureilanden Saba en Sint-Eustatius, zei minister Plasterk. Op Sint-Eustatius heeft 70 procent van de mensen weer stroom.

De inwoners en huizen op Saba bleven redelijk gespaard door orkaan Irma. "Regen en wind hebben echter veel bomen weggevaagd. Heuvels zijn daardoor kwetsbaar voor modderstromen'', aldus het Rode Kruis. Saba en buureiland Sint-Eustatius liggen ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Sint-Maarten. Saba is alleen bereikbaar via een kleine haven en een klein vliegveld. Dat maakt het moeilijk om voorraden te brengen.

Vanaf maandag start op nog grotere schaal de distributie van voedsel en water op verschillende locaties. Patrouilles hebben de bevolking hierover geïnformeerd. Om drinkwater te maken uit zeewater, zijn ontziltingsapparatuur en zuiveringstabletten onderweg naar het door orkaan Irma getroffen eiland.

Cuba

Op Cuba heeft Irma voor golven gezorgd van zo'n zeven meter hoog. Verschillende straten zijn onder water gelopen. Langs honderden kilometers kust drong het zeewater het land binnen. De Cubaanse regering sprak van 'aanzienlijke schade'. 

Wat de precieze omvang van de schade daar is en of en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen, blijft voorlopig onduidelijk. Net als op de bovenwindse eilanden is de communicatie op Cuba zeer beperkt. Tienduizenden mensen, onder wie buitenlandse toeristen, werden de afgelopen dagen uit voorzorg geëvacueerd.

Het leger is inmiddels in actie gekomen om de op veel plekken uitgevallen stroomvoorziening weer op gang te brengen en de wegen langs de kust vrij vte maken. Veel huizen in de kuststrook zijn hun dak kwijt. Volgens The Guardian zijn alleen al in de stad Santa Clara 39 huizen ingestort.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Cubanen lopen door een verwoeste straat in de kustplaats Caibarien. Beeld REUTERS
Cubanen lopen door een verwoeste straat in de kustplaats Caibarien.Beeld REUTERS

Florida

Nadat Irma Cuba achter zich liet, nam de windkracht af en was de storm van categorie twee. Inmiddels neemt Irma weer toe in kracht. Het American Hurricane Center in Miami deelde haar vanochtend (Nederlandse tijd) in op kracht vier

De windsnelheden lopen nu op tot boven de 200 kilometer per uur. Die zullen nog toenemen wanneer Irma over enkele uren daadwerkelijk het vasteland van Florida bereikt. Daarmee is ze 'extreem gevaarlijk' geworden. 

In Florida bereiden inwoners zich ondertussen voor op het ergste. De gouverneur van de staat heeft 6,5 miljoen mensen opgeroepen om hun huis te verlaten, en daar geeft een groot deel van hen gehoor aan. Verwacht wordt dat de schade in het gebied kan oplopen tot 135 miljard of zelfs 200 miljard dollar. 

Lees hier de reportage op Sint-Maarten van correspondent Dick Draijer: Gewond Sint-Maarten wacht volgende klap.

En lees meer over orkaan Irma in Florida: Irma scheert langs westkust Florida en blijft profiteren van warm water

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden