Jos van Rey ook verdacht van ronselen stemmen

Oud-Eerste Kamerlid en wethouder Jos van Rey vorig jaar na afloop van de besloten ledenvergadering van de VVD in Roermond. Beeld ANP
Oud-Eerste Kamerlid en wethouder Jos van Rey vorig jaar na afloop van de besloten ledenvergadering van de VVD in Roermond.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of de Roermondse VVD'er Jos van Rey stemmen heeft geronseld voor de Provinciale Statenverkiezingen. Bronnen hebben dat vandaag bevestigd na berichten in de Limburgse media.

De rijksrecherche heeft volgens de berichten bij de inval in het huis van Van Rey in 2012 een flink aantal kopieën van volmachtformulieren gevonden. Het OM gaat niet in op de berichten, evenals advocate Gitte Stevens van Jos van Rey vandaag evenmin wil bevestigen dat volmachten werden verzameld. 'Maar ze mogen alles onderzoeken', reageerde ze vandaag. Ze gelooft niet dat er iets strafbaars gevonden zal worden.

Jos van Rey (voormalig senator en wethouder), in de volksmoond ook wel 'de onderkoning van Roermond', werd in 2011 al beschuldigd door Limburgse kranten van de schijn van belangenverstrengeling. Hij besliste volgens de berichten mee over kwesties waarin de bevriende projectontwikkelaar Piet van Pol is betrokken. In datzelfde jaar gaf burgemeester Henk van Beers de opdracht om een integriteitsonderzoek naar de wethouder te doen. Uit het onderzoek bleek in 2012 dat Van Rey zich niet schuldig heeft gemaakt aan feitelijke belangenverstrengeling, waardoor Van Rey in de gemeenteraad mocht blijven.

undefined

Jos van Rey Beeld anp
Jos van ReyBeeld anp

Corruptie
Later in 2012 valt de Rijksrecherche binnen bij Van Rey en doorzocht zijn kamer in het stadhuis. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van corruptie en lekken over de procedure voor de nieuwe burgemeester van Roermond. Ook de voorgedragen VVD'er Ricardo Offermanns is verdachte.

Van Rey stopt als wethouder en senator. Offermanns stopt als burgemeester van Meerssen en trekt zich terug als burgemeesterskandidaat voor Roermond.

Smeergeld
De politie is vorig jaar ook op zoek gegaan bij projectontwikkelaar Piet van Pol. Hij wordt verdacht van betalen van smeergeld aan vriend Jos van Rey. Van Rey kiest de aanval en zegt in de media dat justitie als een losgeslagen bende tekeergaat. Hij vermoedt een politieke afrekening. De Limburgse kranten ontdekken dat Jos van Rey ook wordt verdacht van witwassen. De affaire zorgt voor een breuk in de Roermondse VVD-fractie. Prominente leden beginnen de nieuwe Liberale Partij, met Jos van Rey als lijstduwer.

Tegen Ricardo Offermanns werd eind vorig jaar 120 uur werkstraf geëist omdat uit een afgeluisterd telefoongesprek duidelijk werd dat hij van Jos van Rey informatie kreeg over de burgemeestersbenoeming in Roermond.

Ricardo Offermans Beeld anp
Ricardo OffermansBeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden