Jos van Rey krijgt voorwaardelijke celstraf van één jaar voor corruptieschandaal

Voormalig VVD-politicus Jos van Rey. Beeld ANP
Voormalig VVD-politicus Jos van Rey.Beeld ANP

Voormalig VVD-politicus Jos van Rey is vandaag in hoger beroep veroordeeld tot één jaar voorwaardelijke celstraf. De rechtbank acht bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen.

Vorig jaar kreeg de 72-jarige Van Rey een taakstraf van 240 uur opgelegd, maar daar was het Openbaar Ministerie - dat twee jaar eiste - het niet mee eens.  De voormalige wethouder en Kamerlid kon zich niet vinden in die uitspraak. Hij heeft de beschuldigingen categorisch ontkend en vindt dat hij open en transparant heeft gehandeld. Beide partijen tekenden daarom hoger beroep aan tegen de taakstraf.

Een deel van de corruptieverdenkingen gaat over de giften die Van Rey heeft aangenomen van zijn vriend en medeverdachte Piet van Pol. Volgens de rechter heeft Van Rey daarnaast de geheimhoudingsplicht geschonden bij de sollicitatieprocedure voor een nieuwe Roermondse burgemeester in 2012. Ook heeft hij zich met voetbalwedstrijden en vastgoedbeurzen door Pol laten omkopen.

De rechtbank noemde Van Rey in een eerder stadium 'onhandig', maar keihard bewijs voor omkoping en fraude was er niet. Zo was er de innige vriendschap met Piet van Pol, al veertig jaar de beste vriend van Van Rey. Ze ondernamen vele tripjes samen met hun gezinnen, die afwisselend door beide heren werden betaald. 'Vriendschap, geen omkoping', oordeelde de rechtbank vorig jaar.

Van Rey gaf aan dat hij onterecht keihard is aangepakt. De rechtbank kwam hem daarin enigszins tegemoet. Het vond zijn handelen bij de burgemeestersvacature laakbaar en ook dat hij zich had laten fêteren met reisjes naar beurzen en voetbalwedstrijden. Maar het feit dat Van Rey als publiek persoon veel te verduren had en dat herhaling niet aannemelijk is, maakten de straf fors lager dan geëist.

Openbaar bestuur

Een jaar later is het hof van mening dat de omkopingspraktijken van Van Rey raken aan het goed functioneren van het openbaar bestuur, waarin zuiver handelen, objectiviteit en onafhankelijkheid noodzakelijk zijn. Van Rey heeft de integriteit van het openbaar bestuur ondermijnd en het vertrouwen daarin ernstige schade berokkend, vindt het hof.

Een onvoorwaardelijke celstraf was voor de verdachten eigenlijk op zijn plaats, zei het hof. Maar bij de uiteindelijke strafbepaling werd er rekening gehouden met onder meer de hoge leeftijd van beiden. De verklaring dat het tweetal louter uit vriendschap met elkaar omging, wees het hof van de hand.

Naast de voorwaardelijke celstraf mag Van Rey twee jaar geen bestuurlijk ambt bekleden. Vriend Piet Van Pol hoorde negen maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich geëist worden en moet verder € 40.000,- boete betalen of 235 dagen in hechtenis. De twee hebben veertien dagen de tijd om in cassatie te gaan. De advocaten van Van Rey en Van Pol eisten vrijspraak voor hun cliënten.

Jos van Rey was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. De VVD heeft Van Rey uit de partij gezet. 

Afgelopen zomer zocht Trouw Jos van Rey op. Lees hier het interview: 'U weet hoe dat gaat hè, met succes. Dan gaat je hoofd eraf.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden