Jos van Rey is nog niet verslagen

Vandaag begint het proces tegen 'El Rey'. De gevallen wethouder uit Roermond blijft strijdbaar, en zeer populair bij zijn achterban.

ADRI VERMAAT

"Ik ben niet gauw van slag, maar nu wel", reageerde voormalig VVD-wethouder Jos van Rey van Roermond oktober vorig jaar nadat hij via de media had vernomen dat hij terecht moet staan wegens corruptie, witwassen en verkiezingsfraude.

Voor de NOS-microfoon luchtte de geharde politicus Van Rey die vrijdagavond zijn hart. "Het recht moet altijd zijn beloop hebben, maar de wijze waarop het gaat is zó onmenselijk", beklaagde hij zich over journalisten en opsporingsambtenaren. "Ze proberen me kapot te maken. Ze willen het liefst dat je jezelf vandaag nog wat aandoet."

Drie jaar na de eerste beschuldigingen van belangenverstrengeling, staat Van Rey (69) vandaag voor de strafrechter in Rotterdam. In de tussenliggende periode is hij geslagen, was hij soms aangeslagen maar is hij aan de vooravond van zijn proces zeker niet verslagen. Alle beschuldigingen die in de loop der jaren over zijn hoofd zijn uitgestrooid ontkent de slagerszoon, vaak via verklaringen van zijn raadsvrouw Gitte Stevens.

Vandaag en morgen betreft het in Rotterdam nog slechts regiezittingen, waarop het Openbaar Ministerie en de verdediging van Van Rey nadere onderzoekswensen kenbaar kunnen maken aan de rechtbank. Dat geldt ook voor zijn twee medeverdachten, vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol en de Roermondse ex-VVD-wethouder Tilman Schreurs en hun beider raadslieden.

Afhankelijk van de noodzaak om nóg meer getuigen in de strafzaken te horen, of anderszins meer onderzoek te doen, zal de zaak pas op een later moment dit jaar worden behandeld. Dan moet blijken of het juridische verwijt van het OM standhoudt dat Van Rey zich voor een bedrag van 97.699 euro liet beïnvloeden en fêteren door Van Pol.

De kwestie rond Schreurs toont volgens de officier eenzelfde patroon, maar in zijn geval zou Van Pol aanmerkelijk minder ruimhartig zijn geweest. De ex-wethouder zou voor 15.500 euro aan (voetbal)reisjes en andere extra's hebben opgestreken. Van Rey op zijn beurt wordt verder verweten dat hij, in ruil voor diensten en beloften, van meer bedrijven steekpenningen zou hebben aangenomen. Het zou hierbij onder meer gaan om het doorsluizen van concurrentiegevoelige informatie aan bouwbedrijf Meulen Groep uit Weert.

Wellicht opmerkelijker nog dan dit veronderstelde discutabele gedrag van Jos van Rey is dat hij in Roermond en wijde omgeving ook na jaren van aanhoudende beschuldigingen niet stuk kan. Dat lijkt een breuk met het Limburgse verleden, waarin het kosteloos aanleggen van een grindpad door een aannemer in de tuin van een bestuurder nogal eens met de mantel der liefde werd bedekt, tot Justitie een onderzoek begon en de bewuste bestuurder al zijn vrienden verloor en in eenzaamheid met zijn advocaat achter bleef.

Voor Van Rey geldt dat niet en zelfs zal een veroordeling hem vermoedelijk niet in de weg zitten. Nadat hij uit de VVD was gezet haalde hij maart vorig jaar met zijn Liberale Volkspartij Roermond (LVR) een niet eens verrassende, maar wel bijzonder overtuigende overwinning bij de raadsverkiezingen. De LVR haalde tien van de 31 te verdelen zetels in Roermond en Van Rey, met nummer 34 laatste op de lijst, werd met voorkeurstemmen in de raad gekozen.

Voor en over de media is hij zelden aardig. Hij is een straatvechter, een self-made man die uitgerekend ooit zelf de oorlog verklaarde aan corrupte bestuurders in zijn provincie. Ongeveer twintig jaar geleden nam hij als ogenschijnlijk onkreukbaar politicus het eerste exemplaar in ontvangst van het door journalist Joep Dohmen geschreven boek 'De Vriendenrepubliek', dat inzicht gaf in de in elk geval destijds haperende Limburgse bestuurscultuur.

Een paar maanden geleden verscheen van de hand van journalisten Hans Goossen en Theo Sniekers van Dagblad De Limburger een andere voltreffer in boekvorm: 'El Rey'. Dat geeft een beeld over hoe hij zich zakelijk, met zijn assurantiekantoor, en als politicus, binnen toen nog zijn VVD, steeds meer aanzien verwierf. Tot 'koning Jos', der Macher, zoals hij ook is genoemd, werd geconfronteerd met een nieuw corruptieschandaal in Limburg, met dit keer als onbetwist middelpunt hijzelf.

undefined

Affaire lokte felle reacties uit

De affaire rond Jos van Rey begint op 1 oktober 2011 als hij in De Limburger en in het Limburgs Dagblad wordt beschuldigd van belangenverstrengeling. De reacties op het verhaal zijn ongemeen fel, vooral uit de hoek van de vrienden en relaties van Van Rey. Een niet nader genoemde journalist krijgt een plastic zak thuis bezorgd, waarin de krant van 1 oktober met een vis is verpakt. 'Krant met stinkende bijsmaak', meldt het begeleidende briefje. Twee dagen na de publicatie geeft burgemeester Henk van Beers van Roermond opdracht voor een integriteitsonderzoek. De affaire rond Van Rey, die veertien jaar wethouder was van Roermond, is een feit.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden