Jos Brech was al eerder in beeld bij de politie, maar werd van de DNA-lijst geschrapt

De 55-jarige Jos Brech, de moordverdachte van Nicky Verstappen, op de internationale Most Wanted lijst van Interpol en Nationale Opsporingslijst van de politie. Beeld ANP

De verdachte was mogelijk betrokken bij een eerdere zedenzaak. Die werd geseponeerd en de informatie werd verwijderd. 

De verdachte in de zaak-Verstappen heeft bij een getuigenverhoor in 2001 erkend behandeld te zijn voor pedofilie. Dat liet de politie vandaag weten. De behandeling volgde op een zedenzaak, waarin hij in de jaren tachtig verdachte was. Het roept de vraag op waarom er toen geen alarmbellen afgingen bij het onderzoeksteam naar de dood van de 11-jarige.

Met ‘gepaste trots’ presenteerden politie en justitie eerder deze week een naam en foto van de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky in 1998. Twintig jaar intensief onderzoek had eindelijk een resultaat opgeleverd.

Nu het stof van die presentatie is neergedaald, blijkt dat verdachte Jos Brech (55) een paar keer dicht bij het onderzoeksteam is geweest. De eerste keer was al in de nacht nadat het lichaam van Nicky op de Brunssummerheide was gevonden. Brech fietste langs. De aanwezige marechaussee noteerde zijn gegevens. Vanaf dan heet Brech ‘passant’ in het dossier. 

Ontucht

Dat in de politiesystemen niets te vinden is over zijn eerdere mogelijke betrokkenheid bij een zedenzaak, komt doordat de zaak in 1985 werd geseponeerd. Wettelijk ligt vast dat informatie in zo’n geval na vijf jaar verwijderd moet worden. Dat is dus in 1990 gebeurd. Zo wordt voorkomen dat een verdenking zonder veroordeling iemand tientallen jaren blijft achtervolgen. De NOS meldde vandaag via het Regionaal Historisch Centrum Limburg een justitieel document te hebben gevonden. Daaruit zou blijken dat Brech in 1985 werd verdacht van ontucht, maar niet werd vervolgd op voorwaarde dat hij twee jaar lang niet opnieuw in de fout zou gaan. Wat die ontucht betrof, is niet vermeld.

Het volgende moment dat Brech in beeld is, is in 2001: het jaar waarin zijn behandeling naar aanleiding van de eerdere zedenzaak ter sprake komt. Twee keer wordt de man opgeroepen als getuige, maar blijkbaar is er voor de politie geen aanleiding hem verder te onderzoeken.

In 2010 wordt besloten mannen te vragen om vrijwillig DNA af te staan. Brech staat aanvankelijk op de lijst. Het Openbaar Ministerie, dat toestemming moet geven, vindt de lijst te lang. Dus gaat de politie er met een rode pen doorheen. Brech valt af, net als 45 andere passanten. 

1500 mannen

Dat laatste klinkt onbegrijpelijk in een tijd waarin er 21.500 mannen worden opgeroepen om mee te werken aan een DNA-verwantschapsonderzoek – eveneens in de zaak-Nicky. Maar in 2010 waren grootschalige DNA-onderzoeken een nieuw fenomeen. Pas in 1999 werd voor het eerst aan een grote groep mensen gevraagd vrijwillig mee te doen: in de zaak van de Utrechtse serieverkrachter. 

Bovendien lijkt alles vooral met de kennis van nu vanaf die eerste fietstocht te wijzen in de richting van Brech. De politie had door de jaren heen te maken met meer potentiële verdachten, onder wie zedendelinquenten. En bijna twintig jaar na dato hadden nog altijd 1500 mannen de speciale aandacht van het onderzoeksteam, omdat ze in de buurt waren ten tijde van de dood van Nicky. Van hen wilde het onderzoeksteam per se DNA krijgen. Zo graag dat mannen die geen gehoor gaven meerdere keren bezoek kregen. Twee keer stonden agenten aan de deur bij Brech. Die bleek toen al spoorloos. 

Lees ook:

DNA-match in zaak-Nicky Verstappen: 55-jarige verdachte is spoorloos

Er is een naam. Het verdachte DNA op het lichaam van de in 1998 vermoorde Nicky Verstappen (11) is van Jos Brech, een nu 55-jarige man die in 1998 woonde in Simpelveld, vlakbij Heerlen. 

Onderzoek Nicky Verstappen wacht nieuwe obstakels

Hoewel er nu een mogelijke dader in beeld is, is het onderzoek naar de vraag wat de 11-jarige Nicky Verstappen in de zomer van 1998 overkwam, feitelijk terug bij af. Een onderzoek dat nog flink wat obstakels wacht.

Niemand kende Jos Brech echt, zelfs zijn collega's niet

Hij was introvert, op zichzelf. “Niemand kende Jos echt”, zegt Siegurd Jan van Leusen. Hoe hij zijn geld verdiende, waar hij opgroeide, wie zijn jeugdvrienden waren? Hij zegt het allemaal niet te weten. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden