Update

Jos B. ontkent misbruik en doden van Nicky Verstappen

Van rechts: Peter R. de Vries, vader Peter Verstappen, zus Femke en moeder Berthie bij de persfconferentie in Maastricht, waar de DNA-match werd gemeld. Beeld EPA
Van rechts: Peter R. de Vries, vader Peter Verstappen, zus Femke en moeder Berthie bij de persfconferentie in Maastricht, waar de DNA-match werd gemeld.Beeld EPA

Jos B. ontkent dat hij Nicky Verstappen heeft misbruikt en heeft gedood. Dat heeft zijn advocaat Gerald Roethof vanavond laten weten. De 56-jarige verdachte heeft met zijn ontkenning voor het eerst van zich laten horen in deze geruchtmakende zaak.

Redactie

Eerder vandaag werd al bekend dat er te weinig aanwijzingen zijn om B. te vervolgen voor moord. Hij wordt nu verdacht van doodslag. Een duidelijk plan vooraf is juridisch noodzakelijk voor een veroordeling voor moord, waarop een maximale straf van levenslang staat. Op doodslag staat een minder zware straf: maximaal vijftien jaar.

Het was de raadkamer van de rechtbank in Limburg die het Openbaar Ministerie heeft teruggefloten. De raadkamer kan bij een verlenging van een voorlopige hechtenis het oordeel uitspreken dat er voor moord onvoldoende gronden zijn. De rechtbank geeft geen commentaar op de kwestie. Ook advocaat wil tot de tussentijdse zitting op 12 december niets zeggen.

Geen verrassing

Een woordvoerster van het OM stelt dat de verdachte later alsnog voor moord kan worden vervolgd als daarvoor nieuw bewijs komt. Voorlopig zit Jos B. in hechtenis op verdenking van doodslag, ontvoering, het plegen van een zedendelict en het bezit van kinderporno.

Peter R. de Vries, die de familie al jaren bijstaat, zegt tegen de NOS dat dit nieuws voor de familie Verstappen niet als een verrassing kwam. “Het was vrijwel van meet af aan duidelijk dat moord niet te bewijzen is. Dat zie je eigenlijk bij elke cold case. Doodslag is het hoogst haalbare, tenzij de verdachte de moord bekent. De familie weet en begrijpt dit.”

Nog altijd is onduidelijk wat er precies op 11 augustus 1998 is gebeurd, voordat Verstappen dood op de Brunsummerheide werd gevonden. Zo is de doodsoorzaak nooit met zekerheid vastgesteld. Er zijn aanwijzingen dat hij door verstikking het leven verloor. Ook zijn er aanwijzingen voor seksueel misbruik. Op de kleren van Nicky Verstappen zijn DNA-sporen gevonden van Jos B. Pas na een grootschalig DNA-onderzoek konden die sporen in verband worden gebracht met de man die afgelopen augustus in Spanje kon worden aangehouden.

Dossier ontuchtzaak terug

Ook meldt het Openbaar Ministerie dat het dossier van de ontuchtzaak van Jos B. uit 1985 is teruggevonden. Het wordt toegevoegd aan dossier in de strafzaak over de dood van Nicky Verstappen. De ontuchtzaak werd destijds voorwaardelijk geseponeerd en er werd gedacht dat het onderliggende dossier was vernietigd. Op 12 december is de eerste, niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Maastricht.

Lees ook:

Expert waarschuwt: we moeten Jos B. niet lynchen voordat we zijn verhaal gehoord hebben

Eerst moet het verhaal van Jos B. worden gehoord, pas dan kan een oordeel volgen, oordeelt expert Hjalmar van Marle.

Jos B. in Nederland: ‘We got him’. Of toch niet?

‘Ik wil het van mijn cliënt geschetste beeld in proportie brengen. Hij wordt nu als een monster neergezet’, zegt Gerald Roethof, de advocaat die Jos B. terzijde staat. Maar het beeld van Jos B. bijsturen, dat mag Roethof niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden