Jorritsma raast met handelsmissie door China

Vice-premier en minister van economische zaken Annemarie Jorritsma leidde deze week een delegatie van 50 Nederlandse bedrijven op een razende rondrit door China. ,,In sommige landen, en daar reken ik zeker China bij, kan een bezoek van een politiek kopstuk voor het bedrijfsleven vruchten afwerpen'', verklaart ze.

Anne Meijdam

Een consortium van Nederlandse bedrijven, Boskalis, Ballast Ham en Haskoning, hoopt onder meer de nieuwe haven van Shanghai uit te baggeren en de nieuwe infrastructuur te ontwerpen. ,,De bouw zelf zullen de Chinezen waarschijnlijk wel zelf willen doen, maar daarbuiten hebben we nog legio kansen'', zegt Jan Bout, lid van raad van bestuur van Haskoning. De capaciteit van de haven van Shanghai zal naar verwachting volgend jaar al die van Rotterdam overtreffen om in 2010 mogelijk drie maal zo groot te zijn. Nog maar zes jaar geleden was de overslag in de Chinese havenstad niet meer dan een kwart van die van Rotterdam. ,,Een razende ontwikkeling waar we maar al te graag bij willen inhaken'', zegt Bout. ,,Volgend jaar moet de eerste schop al in de grond. Het leuke van China is dat het lang kan duren voor plannen worden gemaakt, maar realisatie gaat vaak in een razend tempo''.

Gebrek aan voortvarendheid kan ook Jorritsma niet worden verweten. Tijdens een officieel, door Nederland verzorgd zakendiner voor honderden genodigden op dinsdagavond, kwam cultureel vertier in de opmerkelijke vorm van Zenga, een afsplitsing van de jaren-tachtig-groep Flairck. Danseressen hadden tot verbazing van vele aanwezigen gaten in het bilwerk van hun panty's, afgezet met bont. Het hoogtepunt was een groepslid gehuld in een stalen duivelsmasker en borstplaat. Onder een vonkenregen zette hij een elektrische slijpmachine op zijn borstplaat. Satanisme? Sadomasochisme? Een Chinese zakenman wist het ook niet. Shenme yise? - wat heeft dit te betekenen - vroeg hij verbijsterd.

Niet alleen Chinezen zaten met kromme tenen in hun schoenen. ,,Op een gegeven moment trok ik het niet meer'', zegt een aanwezige Nederlander. ,,Wat is er eigenlijk mis aan een strijkorkestje?''

Met het schaamrood op de kaken in het menu duiken, bood de aanwezigen ook geen troost. Haaievinnensoep! Wereldwijd worden haaien met uitsterven bedreigd, onder andere door deze Chinese delicatesse. ,,Dit is een volslagen overbodige buiging naar de Chinese cultuur'', zegt Luisa Tam, woordvoerster van Greenpeace in Hongkong. ,,Nederland heeft het milieu altijd hoog in het vaandel staan. Haaievinnensoep geeft daarom geen pas.''

De Nederlandse delegatie komt vandaag naar huis. Volgende week gaat minister van defensie Frank de Grave naar Peking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden