Jorritsma: Chirac is engerd

DEN HAAG - Op de VVD na heeft de Tweede Kamer met grote verontwaardiging gereageerd op de uitval van de liberale vice-premier Jorritsma naar de Franse president Chirac. Zij vindt hem een 'engerd'.

De minister van economische zaken zei zaterdag in het radioprogramma Spijkers met koppen dat als Nederland een republiek zou zijn, zij niet moet denken aan 'een engerd als Chirac' als president. Naderhand liet zij via haar zegsman weten dat haar uitlating op 'haar persoonlijke voorkeur voor een type man' betrekking had, niet op Chiracs functioneren als staatshoofd. Zij beaamt dat haar opmerking 'niet past' in de relatie met een bevriende natie.

Ondanks deze toelichting reageerden Tweede-Kamerfracties gisteren ontsteld op Jorritsma's uitspraak. ,,Dit is heel erg ongepast voor een vice-premier'', zei Koenders (PvdA).

Hoekema (D66) zei: ,,Ik vind het hoogst onverantwoordelijk gedrag van de vice-premier. Ondiplomatiek, een gaffe, een flater.'' CDA-kamerlid Verhagen: ,,Dit gaat alle perken te buiten.'' Vos (GroenLinks) meent dat Jorritsma 'niet verstandig' is geweest. ,,Zij is uit haar rol van vice-premier gevallen en dat had zij niet mogen doen.''

PvdA, CDA en D66 vrezen dat de minister schade aan de betrekkingen met Frankrijk berokkent, juist op een moment dat deze relatie verbetert. De kamerleden herinneren aan een eerdere negatieve uitlating van Jorritsma over Fransen. ,,Frankrijk is een mooi land, jammer dat er Fransen wonen'', zei zij toen.

Alleen het geestverwante kamerlid Weisglas neemt genoegen met de uitleg van de VVD-minister dat zij een afkeur van een type man uitsprak.

,,Ik heb niet de behoefte op privé-opvattingen van de minister in te gaan. Dit is haar mening over een type man en dat is geen politiek onderwerp. Daarom heb ik niet de behoefte er als politicus op te reageren.''

PvdA, CDA en D66 vinden dat de vice-premier zich in alle omstandigheden bewust moet zijn van de verantwoordelijkheden die haar functie met zich meebrengt.

Verhagen: ,,Zij verkeerde niet met haar vriendinnen in een kroeg om mannen te becommentariëren''. Hoekema: ,,Dat onderscheid tussen een type man en diens hoedanigheid als staatshoofd zal niemand verder maken. De Franse diplomaten in Nederland zullen razend zijn. Thuis, in Bolsward aan de borrel of op een feestje kan zij zich dit wellicht permitteren, maar zelfs dan moet zij voorzichtig zijn.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden