Review

Jorre's vader kinder boeken is op expeditie naar Uretan

Uitgeverij Holland is bij het grote publiek bekend van het U werk van Paul Biegel, maar heeft natuurlijk veel meer auteurs in haar fonds. Toch heb ik de indruk dat deze schrijvers weinig aandacht krijgen in de serieuze media, en dat is niet helemaal terecht. De uitgeverij gaat voor in de middenmoot, in het genre boeken dat grote groepen kinderen aanspreekt. Ze geeft toegankelijk, behapbaar werk uit waarbij het accent ligt op het verhaal, en niet zozeer op de stijl. Maar in tegenstelling tot collega-uitgevers als Kluitman en Unieboek, die soms boeken op de markt gooien alsof het tijdschriften zijn, leidt dit uitgangspunt bij Holland niet tot onzorgvuldige pulp.

Een echt Holland-boek is 'Het gebarsten kompas' van debutante Anneke Wiltink. Een heerlijk speurverhaal, dat veel weg heeft van een ouderwets jongensboek. Voor alles is gezorgd: een verdwijning, een geheime schat, verdachte volwassenen en natuurlijk twee heldhaftige kinderen.

Een van hen is Jorre. Hij zou dolgraag meegaan met zijn vader, die binnenkort op expeditie gaat naar Uretan. Maar dat is veel te gevaarlijk. In plaats daarvan wordt hij toevertrouwd aan vaders beste vrienden, Noud en Haro. Maar vlak na zijn vaders vertrek vindt Jorre in de voortuin zijn vaders kompas, voorzien van een geheimzinnig briefje. Jorre maakt zich direct zorgen, en als hij bij Noud en Haro naar zijn vader informeert, stuit hij op verdachte

zaken. Samen met vriendin Roos probeert hij het mysterie rond de expeditie te ontrafelen. Hun speurwerk mondt uit in een spectaculaire ontknoping.

Anneke Wiltink schrijft over het algemeen eenvoudig en doeltreffend. Het verhaal blijft geloofwaardig, ondanks de vele wendingen, en het blijft spannend. Maar zodra Wiltink beeldspraak gebruikt, gaat het mis. Dan schrijft ze clichématig, geforceerd en onbenullig. Haro glimt bijvoorbeeld 'als een leeuw die een schoonheidsprijs heeft gewonnen'.

'Het gebarsten kompas' is geen literair hoogstandje, maar slaagt er , zoals veel Holland-boeken, wel in ook minder ervaren lezers te laten genieten van een goed verzorgd verhaal. En dat is ook wat waard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden