Joris Linssen maakt politiek statement

Het zou de grootste candid camera-grap zijn ooit bedacht: 'Welkom bij de Kamara's' van tv-producent Reinout Oerlemans. Een stoet BN'ers, merendeels uit de C-categorie, reist af naar Namibië om daar het leven te delen met een inheemse stam. De lol is dat zij niet weten wat de kijker wél weet: de stam, de Kamara's, bestaat voor een deel uit Nederlandse acteurs. Die de BN'ers flink in de maling nemen. Zo wordt Dick Jol geacht te huwen met de kroonprinses. Jol weigert, waarna de BN'ers het dorp worden uitgeknikkerd. Oké, best amusant. Toch is het aantal kijkers inmiddels dramatisch gedaald. Hoe zou dat komen? Nou, vooral omdat die 'Kamara'-grap na een paar afleveringen echt is uitgewerkt. Zelfs de BN'ers beginnen het geintje nu door te krijgen. Een SBS 6-programma dat ontzettend achter het bureau bij elkaar is gefantaseerd. Geforceerde boel.

Dat laatste geldt ook voor 'André op aarde' (NTR). André Kuipers reist, gesponsord door het Wereld Natuur Fonds, naar plaatsen waar het milieu wordt bedreigd. Aardig drieluik, behalve die voortdurende, gekunstelde link met Kuipers ruimtereizen. Het begint al bij het intro: "Vanuit de ruimte zag ik hoe kwetsbaar onze planeet is." En zo gaat het een uur lang door. Duiken in Indonesië is een 'buitenaardse ervaring', en in de ruimte doe je net als op Bali aan recycling, vertelt Kuipers aan een groepje afvalverwerkers. "Van urine maakten we drinkwater." Gearriveerd bij wat vissers komt Kuipers met de volgende astrale anekdote. "Vanuit het heelal kon ik jullie schepen zien varen. "

Waarom toch steeds weer zo'n raketten-relaas? Ook zonder kunnen we heel goed inzien dat Indonesië de zeeën leegvist, Jakarta overbevolkt is (elk jaar twee miljoen inwoners erbij) en Bali bijna ten onder gaat aan de toeristen met hun afval.

Joris Linssen is ook nog steeds niet uitgereisd. Was hij in 'Hello goodbye' - inmiddels overgenomen door Klaas Drupsteen - vooral 'reisbegeleider' op Schiphol, nu trekt hij zelf de wijde wereld in. In 'Joris united' (NCRV) probeert hij uiteengevallen families bij elkaar te brengen. Een soort 'Spoorloos' (KRO), maar dan met vluchtelingen.

Deze eerste aflevering draaide het om Billy die zijn moeder in Burundi twintig jaar niet had gezien. Linssen heeft het talent om onder de huid van zijn gesprekspartners te komen. Hij weet daar feilloos de ontroering te vinden, zonder ons onder te dompelen in een zee van vals sentiment. Maar 'Joris united' draait om meer dan louter emotionele familiereünies.

Luister maar eens goed naar de presentator. Billy, woonachtig in Pannerden, is honderd procent geïntegereerd, zegt Linssen. Billy vertelt dat zijn vrouw al een echt 'Pannerdens wiefke' is. We zien dat 'wiefke', Louise, vervolgens op de fiets. Kan het Nederlandser? Louise volgt een opleiding voor de zorg, is de volgende boodschap. Billy is voetbalcoach en vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk. De Nederlandse vlag wappert bij hun huis op de dag dat het paar de Nederlandse nationaliteit krijgt. 'Linssen united', gesponsored door Vluchtelingenwerk, is vooral een politiek statement: vluchtelingen kunnen een positieve bijdrage leveren aan onze samenleving. En dat is in deze tijd een dappere stellingname.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden