Joris Bijdendijk 'Als ik thuiskom van mijn werk begin ik niet aan Kafka'

Heeft een chef-kok ooit een seconde tijd om te lezen?

"Zeker! Ik haal veel inspiratie uit boeken, en die hoeven niets met eten te maken te hebben."

undefined

Zoals?

"Geweldig vond ik 'Het parfum', van Patrick Süskind. Heel bijzonder dat de schrijver erin is geslaagd de sensatie van geur in woorden uit te drukken - dat is ontzettend moeilijk. Als het over wijn gaat is er wel een soort vocabulaire, maar dan wordt er altijd weer iets ánders genoemd: 'Er zit een framboosje in.' Met eten blijft dat heel beperkt. Ik weet natuurlijk wel wat ik lekker vind, maar een collega dat aan de telefoon uitleggen, is ondoenlijk."

undefined

Leest u graag kookboeken?

"Natuurlijk, er liggen er altijd wel een paar opengeslagen op tafel. Chefs schrijven vaak kookboeken, en als ze al een tijdje bezig zijn hebben ze er een paar gepubliceerd. Het is interessant om die naast elkaar te leggen en te zien hoe iemands filosofie zich ontwikkeld heeft. Ferran Adrià bijvoorbeeld, een van de grootste chefs ter wereld, begon met vrij eenvoudige, bijna boerse gerechten."

undefined

Was u als kind een lezer?

"Helemaal niet. Ik ging voetballen met mijn broers, of timmeren. Jongensdingen. In mijn familie zitten geen chefs, wel kookgekken. Wij hadden Escoffier en Bocuse in de kast staan, maar ook 'Groot Indonesisch kookboek', de klassieker van Beb Vuyk. Voor mij de basis van het koken."

undefined

Romans komen er bij u niet in?

"Jawel hoor, maar met mate. En het moet niet te zwaar zijn: als ik thuiskom van mijn werk lees ik geen Kafka. Van Herman Koch heb ik net 'Het diner' uit, nu ligt 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa op mijn nachtkastje. Naast 'Het wezen van de smaak', een boek uit 1825 van de Fransman Brillat-Savarin, en 'Zeven eigenschappen voor succes' van Stephen Covey."

undefined

Een heus managementboek?

"Ach, het is erg Amerikaans natuurlijk, maar als je zijn tips opvolgt, kun je toch een stuk effectiever leven. Heel simpele dingetjes eigenlijk. Zoals dat je moet proberen anderen te begrijpen voordat je zelf begrepen wilt worden."

undefined

Wat staat nu boven aan uw lijstje?

"De boeken van Vandana Shiva, een Indiase natuurkundige, filosoof en milieuactivist. Zij probeert lokale boeren te beschermen tegen multinationals die een monopolie hebben op zaden. Zelf laat ik me vaak leiden door de Slow Food-beweging. Boeken als die van haar helpen me heel erg bij het uitklappen van mijn eigen visie."

Joris Bijdendijk (1984) is chef-kok van restaurant Bridges in Amsterdam (één ster). www.bridgesrestaurant.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden