NaschriftJorge Vergara

Jorge Vergara (1955-2019), de voetbalmiljardair die ook spectaculair kon falen

Jorge Vergara na het kampioenschap van Guadalajara in 2017. Beeld AFP

Johan Cruijff had in juni 2013 weinig goede woorden over voor voetbalclub Chivas. “Ik geloof dat ze in de afgelopen 22 seizoenen, slechts één keer gewonnen hebben. Je kan slechts zeggen dat de mensen die de club leiden, dat niet goed doen”, werd hij geciteerd op de website van sportkanaal ESPN.

Met ‘mensen’ doelde Cruijff eigenlijk op één individu: Jorge Vergara, de eigenaar van de club uit Guadalajara, Mexico’s tweede stad.

Anderhalf jaar eerder stonden de Mexicaanse miljardair en de Nederlandse voetballegende nog op goede voet met elkaar. Vergara contracteerde hem in februari 2012 als topadviseur voor de Chivas. Nog in december van dat jaar stuurde Vergara Cruijff alweer de laan uit, en nadien hadden beide mannen weinig goeds over elkaar te zeggen. Veel Mexicanen zagen de breuk al aankomen, want werken met de flamboyante Jorge Vergara was niet voor iedereen weggelegd.

Beroemde miljardair

Vergara overleed 15 november jl. op 64-jarige leeftijd in New York. Met zijn heengaan verloor Mexico een van zijn meest controver­siële en spraakmakende zakenmannen, die grote successen op spectaculair falen stapelde, niet uit de roddelbladen weg was te slaan en een van de invloedrijkste figuren binnen de Mexicaanse voetbalwereld werd. Voedingsmiddelenfabrikant en marketingbedrijf Grupo Omnilife leverde Vergara miljarden op, voetbalclub Chivas maakte van hem een beroemdheid.

Zo rooskleurig zag het er voor Vergara eind jaren tachtig nochtans niet uit. Hij groeide op in Guadalajara als telg van een zakelijk geslacht en was nooit echt geïnteresseerd in studeren. Als twintiger werkte hij als klerk, kelner, vertaler en monteur. Een poging om een groothandel in voedingsmiddelen op te zetten faalde volledig. Naar eigen zeggen viel hij in een zwart gat: “Ik was dik, ziek en bankroet”.

Dat veranderde evenwel na een ontmoeting met Mark Hughes, de eigenaar van Herbalife, dat jaarlijks voor miljarden aan dieetproducten verkoopt. De Amerikaan spoorde Vergara aan om diens producten in Mexico te verkopen, wat hem motiveerde om in 1991 een eigen bedrijf op te zetten met een variant op het succesvolle verdienmodel van Herbalife: mensen rekruteren als verkopers en ze zelf voor hun winst verantwoordelijk maken.

Doelwit van roddelbladen

Ruim een decennium later verkochten miljoenen mensen jaarlijks voor enkele miljarden dollars producten van Omnilife en was Vergara zelf miljardair. Hij was een geliefd doelwit van roddelbladen, vanwege zijn zucht naar extreme luxe, zijn voorliefde voor motorfietsen en zijn straatvechter-achtige stijl van zakendoen.

Vergara was echter ook een groot liefhebber van voetbal, en zag de toenmalige teloorgang van de traditionele topclub C.D. Guadalajara, in de volksmond beter bekend als Las Chivas, met lede ogen aan. Hij kocht de club in 2002 en was aanvankelijk, dankzij spectaculaire investeringen in de club, redelijk succesvol; in 2006 wonnen de Chivas voor het eerst in lange tijd weer eens een kampioenschap. In de jaren die volgden zou de club met het hoofdstedelijke América strijden om de kampioenschappen.

De grilligheid en uitbundigheidvan Vergara zouden Chivas evengoed snel weer de afgrond in duwen. In amper zeventien jaar tijd wisselde de club liefst 28 keer van trainer, en afgezien van een kampioenschap in 2017 zijn de prestaties de laatste jaren zwaar ondermaats. In 2012 dacht Vergara met het aantrekken van Johan Cruijff als technisch adviseur een grote slag te hebben geslagen, maar de eigenwijze Nederlandse voetballegende weigerde zich naar de grillen van de eigenaar te schikken. De Mexicaanse sportpers smulde van het drama.

Allesbehalve vlekkeloos privéleven

Dat deed ze ook van de volledig mislukte poging van Vergara om een filiaal van de Chivas op te zetten in Los Angeles, vanuit de gedachte te kunnen profiteren van de voetballiefde van miljoenen Mexicaanse immigranten in de Verenigde Staten. Net als de Mexicaanse moederclub presteerde Chivas USA in de eerste jaren onder Vergara behoorlijk, maar Vergara leek al snel de interesse in de club te verliezen. In 2014 kocht de Amerikaanse voetbalcompetitie Major League Soccer Vergara uit. Chivas USA werd enkele jaren daarop opgeheven en heropgericht als Los Angeles FC.

Ook Vergara’s privéleven verliep intussen allesbehalve vlekkeloos. In 2007 trouwde hij in India met zakenvrouw Angélica Fuentes, in een opulente bruiloft die liefst vijf dagen duurde, maar het huwelijk liep acht jaar later zeer openbaar en na spectaculaire ruzies op de klippen. In 2016 hertrouwde hij.

Dik en bankroet was hij toen al lang niet meer; ziek al wel. Zijn laatste jaren bracht Vergara vooral buiten de schijnwerpers door, tot hij deze maand overleed, overleefd door zijn tweede vrouw en zes kinderen. Het was een geruisloos einde voor een geruchtmakende voetbalmiljardair.

Jorge Vergara werd geboren op 3 maart 1955 in Guadalajara, Mexico. Hij stierf op 15 november 2019 in New York, VS. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden