Jordanië zweert wraak op IS
reportage | Duizenden Jordaniërs bieden hun condoleances aan op rouwplechtigheid
De brute moord op de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh heeft Jordanië verenigd in zijn haat tegen Islamitische Staat (IS). Bij de rouwplechtigheid in het stadje Karak stonden duizenden Jordaniërs uit alle streken uren in de brandende zon om hun condoleances aan nabestaanden aan te bieden. Ook de koninklijke familie kwam langs. De vader van de omgekomen piloot, Saif al-Kasasbeh, is slechts uit op een ding: wraak.
In de vrouwentent lopen de emoties hoog op. Koningin Rania komt langs en biedt een schouder aan de rouwende moeder, die vertelt over haar gelovige zoon. Moaz droeg altijd een Koran bij zich, was een beleefde jongen, met een zwak voor koekjes. De koningin probeert haar te troosten: "De hele wereld heeft het over hem, hij is een held."
Met de moord heeft IS het tegendeel bereikt van wat het beoogde: in plaats van Jordanië de coalitie tegen IS uit te jagen, is de strijdvaardigheid groter dan ooit. De regering, familie en de man op straat zweren wraak. De regering heeft haar rol in de coalitie vergroot. Ook Nederland neemt daaraan deel.
Jordanië is een van de vier Arabische landen die meevechten tegen IS. "We zullen hard zijn want IS vecht niet alleen tegen ons maar ook tegen de islam en haar waarden", stelde koning Abdallah gisteren vastberaden.
Er zijn al 32 luchtmissies geweest sinds het nieuws van Moaz' dood naar buiten kwam, vertelde de koning tijdens zijn bezoek aan vader Saif. Aanvankelijk was de vader tegen de militaire carrière van zijn zoon: hij zag hem liever arts worden, en wilde dat hij in Moskou zou gaan studeren. De boekenplanken in het ouderlijk huis staan vol met medische boeken.
Het liep anders. Op 24 december kwam het nieuws dat Moaz' toestel was neergeschoten. Met het verstrijken van de weken zonder nieuws over zijn zoon, vroeg Saif zich steeds vaker in de media af waarom zijn zoon zich überhaupt in het luchtruim boven Syrië bevond.
Die twijfels zijn nu weg: hij steunt volledig de militaire acties van Jordanië en heeft er vertrouwen in dat ze zijn zoon zullen wreken. "We zullen tegen ze vechten, we zullen ze afmaken", zegt hij strijdvaardig.
Niet iedereen in de familie is blij met het koninklijke bezoek. Op het moment dat twee F-16's overvliegen als eerbetoon voor de omgekomen piloot, begint Tasnim al-Kasasbeh (22), een van Moaz' jongere zusjes, te gillen. "Jij stuurde hem daar naartoe en nu kom je ons condoleren!", schreeuwt ze naar de koningin. Vrouwen storten zich op het meisje om haar te bedaren, het koninklijke gevolg kijkt nerveus. "Wreek hem, wreek hem!", schreeuwt ze als de F-16's nogmaals overvliegen. Een andere zus van de omgekomen piloot, Alaa (17), vertelt hoeveel haar broer van zijn werk hield. "Hij was er zo trots op", zegt ze. Hij downloadde programma's over F-16's op haar computer, en leerde haar over het gevechtstoestel op internet.
Toch was hij nerveus, die laatste dag, vertelt zijn 25-jarige weduwe Anwaar Tharawneh. Ze draagt een lange, met nepbont gevoerde spijkerjas, en een hoofddoek met gekleurde strepen. Hij hoopte dat het mistig zou zijn, zodat hij niet zou hoeven vliegen. "Hij had het gevoel dat er iets mis zou gaan", zegt ze.
Hij herinnerde haar eraan dat ze moest bidden. Zelf deed hij twee extra gebeden voor het martelaarschap. Uren later werd zijn vliegtuig neergehaald. Via Facebook vernam ze dinsdag van zijn dood. Haar moeder had het haar niet durven vertellen. 'Rust in vrede, Moaz', stond op het scherm.
undefined