Jordaanvallei geeft stukje van puzzel uit IJzertijd prijs

Leidse archeologen vinden resten van 2700 jaar oud heiligdom

Ze waren nooit compleet, de eeuwenoude beeldjes die de archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden eerder vonden bij opgravingen in de Jordaanvallei. Nu hebben ze voor het eerst gave beeldjes van paarden aangetroffen.

"Dat is echt heel bijzonder", zegt Lucas Petit, leider van het opgravingsteam waarvan ook archeologen van de Yarmouk Universiteit (Jordanië) deel uitmaken.

Al even spectaculair is de vondst van de resten van een 2700 jaar oud heiligdom. Het bestaat uit een rechthoekig gebouw van acht bij zes meter met bepleisterde kleitichel muren, een dak van houten balken en klei, en een podium. Het is door brand verwoest.

Volgens Petit is dit het eerste gebouw uit de late IJzertijd met een religieuze functie dat in deze streek is opgegraven. Tot nog toe waren alleen een paar woonhuizen, een enkel openbaar gebouw en een begraafplaats bekend uit deze periode. Bij en in het heiligdom vond het team vijftien beschilderde terracotta beeldjes van paarden en vrouwen.

De puzzel is nog lang niet compleet, zegt Petit, conservator van de nabije-oostencollectie van RMO. Hij is net terug van twee maanden graven op Tell Damiyah, een nederzettingsheuvel in de militaire zone langs de oostoever van de rivier de Jordaan. Maar door de recente vondsten hoopt hij het beeld te kunnen reconstrueren van de gemeenschap die daar ooit heeft geleefd.

Wat is er zo interessant aan deze kleine nederzettingsheuvel dat het RMO daar zijn archeologen sinds 2012 laat graven? Petit: "Dertien procent van onze nabije-oostencollectie komt uit de Jordaanvallei. Maar we kunnen er geen goed verhaal bij vertellen, omdat we te weinig weten over de historische context." De keuze viel op Tell Damiyah, omdat de heuvel op een kruispunt ligt van twee belangrijke handelswegen en bij een oversteekplaats in de Jordaan. Petit vermoedt dat dit een plek was waar niet alleen de lokale bevolking, maar ook handelaren en reizigers kwamen om te bidden en te offeren.

Het archeologisch onderzoek van het Jordaans-Nederlandse team richt zich ook op de invloed van extreem droge periodes in de IJzertijd op het leven in de Jordaanvallei. De plaatselijke bevolking kampt ook nu nog met vergelijkbare problemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden