Jordaanse prins opent islamitische academie

ROTTERDAM - Prins El Hassan bin Talal, de broer van de vorige koning van Jordanië, opende gisteren aan de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) een nieuw instituut voor godsdienststudies: Averroës.

Van onze verslaggeefster

De zaal op de tweede verdieping van het pand aan de Bergsingel is goed gevuld met overwegend Arabische en Turkse oudere mannen. Als prins El Hassan bin Talal met zijn gevolg binnenkomt staat iedereen op. De prins wisselt enkele salam aleikums uit met de mannen op de eerste rij. Dan reciteert een professioneel zanger een lang vers uit de Koran, en er druppelen nog wat moslimstudentes binnen.

Rector Ahmet Akgündüz, sinds 2000 aan de IUR verbonden, strijdt nog steeds voor erkenning door de overheid van zijn universiteit. In zijn welkomstwoord zegt hij dat religie en filosofie elkaar beslist niet uitsluiten. Mits beide goed begrepen worden.

Alleen via religie kun je jezelf begrijpen, zegt hij. Volgens Akgündüz staan in het nieuwe Averroës-instituut de studie van de voornaamste leerstellingen van de islam en van de contemporaire gebeurtenissen centraal.

Overigens presenteert Averroës zich in de folder als een instituut dat wil studeren op ,,de verscheidenheid tussen religies met de nadruk op het geheel dat ze gemeenschappelijk hebben”. Ook wil het congressen en debattenorganiseren ,,met als doel de dialoog tussen de verschillende religies op gang te brengen”.

Prins El Hassan bin Talal wisselt zijn Arabisch af met vloeiend Engels. Hij vertelt dat hij eerder dit jaar bij een bijeenkomst in Engeland werd aangesproken als prins El Hassan bin Laden. Tja, de ene Arabier of de andere, wat maakt het uit, grapt hij.

De prins, geïntroduceerd als een van de belangrijkste moslimdenkers van het moment, spreekt over moderne idealen als de noodzaak van democratie en verkiezingen, en politieke transparantie.

Met het instituut, genoemd naar de befaamde 12de-eeuwse islamitische filosoof Averroës (Ibn Roesjd), loopt de IUR volgens de prins voorop, ,,niet door een monopolie op de waarheid maar door het delen van visies op de vraag hoe we kunnen bijdragen aan een gezamenlijke toekomst van de mensheid”. De prins noemt het van het 'grootste belang' dat de IUR zo snel mogelijk overheidserkenning krijgt.

Hij hoopt dat het christelijke politieke klimaat in Nederland met zijn nadruk op burgerschap een beweging van democratische moslims op gang kan brengen.

Het geweld van moslim-extremisten keurt de prins af. Die zijn volgens hem slechts in naam islamitisch. ,,Moslimextremisten zijn net zo islamitisch als de Duitse Democratische Republiek democratisch was.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden