Jordaanse prins daagt Blatter uit
Bin Al Hussein kandidaat-voorzitter Fifa
Hij zal er niet wakker van hebben gelegen, Joseph Blatter, van de medeling dat de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein zich als tegenkandidaat heeft gemeld voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalfederatie Fifa. De 78-jarige Zwitser, die dit jaar voor zijn vijfde termijn als Fifa-baas gaat, heeft zich al van zoveel steun verzekerd dat zijn herverkiezing vrijwel vaststaat.
De hoop van de 39-jarige prins om de eerste Aziatische voorzitter van het hoogste voetbalorgaan te worden, is gestoeld op verwachte steun vanuit Europa. Daarin schuilt tevens de zwakte van zijn poging om de bekritiseerde Blatter op te volgen. Europa heeft met 53 stemmen weinig invloed binnen de Fifa met 209 aangesloten landen.
Bovendien toonde Europa, met een aantal grote voetballanden binnen zijn grenzen, nooit de benodigde eenheid om tot een aardverschuiving te komen in het mondiale voetbal. Dat zal nu waarschijnlijk niet anders zijn. Naast prins Ali heeft Jerome Champagne zich opgeworpen als opvolger van Blatter en ook de Fransman zal een aantal stemmen uit de kleine Europese vijver voor zich opeisen.
Met de kandidaatstelling van de Jordaanse hoogheid komt een wens uit van Michel Platini. De Franse voorzitter van de Europese voetbalunie Uefa zei vorige maand dat hij zowel Blatter als Champagne niet steunde en dat hij hoopte op een niet-Europese kandidaat. Hij was gisteren de eerste om zijn vreugde uit te spreken over de kandidatuur van prins Ali. "Hij beschikt over de benodigde geloofwaardigheid om deze hoge functie te bekleden", zei Platini.
Daarmee deelde hij een sneer uit naar Blatter, onder wiens leiding de Fifa de laatste tijd voornamelijk de aandacht trok vanwege corruptieschandalen rond de toewijzing van de WK's in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). "Het is tijd voor verandering", zei prins Ali in een verklaring. "Bij een internationale bond moet het draaien om ethiek, transparantie en een goede leiding."
Blatter zal die schone woorden voor kennisgeving hebben aangenomen. In de aanloop naar de verkiezing, op 29 mei in Zürich, heeft de Zwitser zich al verzekerd van de steun van de Afrikaanse landen. Tevens hebben de Aziatische landen zich in november in Manila achter Blatter geschaard. Daarmee heeft hij bijna de helft (54 uit Afrika en 46 uit Azië) van de 209 stemmen binnen.
Prins Ali gaat er de komende maanden alles aan doen om een aantal Aziatische landen op andere gedachten te brengen. De verwachting is dat zijn lobby begint bij de strijd om de Azië Cup die vrijdag in Melbourne van start gaat. Maar hij heeft een geduchte tegenstrever in Salman Bin Ibrahim Al Khalifa, de sjeik uit Bahrein die als voorzitter van de Aziatische voetbalbond AFC een aanhanger van Blatter is.
Als hoofd van de Jordaanse bond en de West-Aziatische voetbalfederatie heeft prins Ali zijn sporen in het voetbal al verdiend. Sinds 2011 is hij tevens vice-voorzitter van de Fifa. De zoon van de overleden Jordaanse koning Hussein pleitte met succes voor de afschaffing van het hoofddoekverbod voor moslimvrouwen tijdens het voetballen. Sport zit diep geworteld in zijn famile. Zijn zuster prinses Haya was acht jaar voorzitter van de internationale hippische federatie en zijn halfbroer prins Faisal is lid van het Internationaal Olympisch Comité.
undefined