Joost Zwagerman ’De schrijver leest altijd mee’

Joost Zwagerman (1963) is schrijver, dichter en essayist.

Zijn uw boekenkasten op orde?

„Het zijn in totaal 15 kasten en ze zijn ongelooflijk geordend. Alle boeken staan op alfabet en op genre. Dus: buitenlandse fictie, Nederlandse fictie, buitenlandse non-fictie, Nederlandse non-fictie. Allemaal keurig gerangschikt. En dan heb ik nog een aparte kast met boeken van schrijvers die over kunst schrijven.”

Plus de boeken op uw werkkamer.

„Ik werk niet thuis, dat kan ik mijn gezin niet aandoen. Daarom heb ik een werkkamer elders in de stad. Daar staan veel van mijn lievelingsboeken, die ik raadpleeg als het schrijven even stokt. Ze werken voor mij als een mentale opkikker. Maar er staan ook veel opzoekboeken. ’Het handboek van het katholieke vocabulaire’, bijvoorbeeld.”

Kan een schrijver onbezorgd lezen?

„Je kunt jezelf nooit helemaal uitschakelen; de schrijver leest altijd mee. Maar ik kan wel degelijk met het grootste plezier boeken lezen zonder dat de schrijver mij daarbij in de weg zit.”

Schrijft u liever of leest u liever?

„Het zijn totaal verschillende bezigheden. Als ik niet de hartstocht van het schrijven zou hebben, dan heb ik altijd nog die van het lezen.”

Wat bent u momenteel aan het lezen?

„Ik lees altijd allerlei dingen door elkaar heen. Het is als surfen over het internet, maar dan de luxe. Nu ben ik bezig met de nieuwe fenomenale dichtbundel ’Doodsbloei’ van Pieter Boskma. Maar die snijdt werkelijk door de ziel dus die moet ik af en toe even wegleggen. Om dan als afwisseling verder te gaan in ’Een leven in brieven’ van Vincent van Gogh’ of in Alice Echols met ’Hot Stuff’. Dat laatste boek gaat over disco, eind jaren zeventig. Ik lees graag over popmuziek. Een mooie popbiografie, daar zijn er niet veel van, kan ik echt verslinden. ”

Grootste favorieten?

„Ik hoop dat ze als mens van me vinden dat ik een groot hart heb; als lezer heb ik in ieder gevál een groot hart. Om een paar favorieten te noemen: De Grote Drie, maar dan die van Amerika, dus Saul Bellow, John Updike en Philip Roth. ’The Catcher in the Rye’ van J.D. Salinger blijft eeuwig herleesbaar, net als ’Lolita’ van Nabokov. Ik ben vooral liefhebber van Nederlandse en Amerikaanse fictie en van literaire non-fictie.”

Wat is uw dierbaarste boek?

„’De Nomaden’, een fantastisch mooi boek, een foliant, dat ik samen met een groep kunstenaars jarenlang vol overgave heb gemaakt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden