Joost Zwagerman 1963 - 2015

Afgelopen januari trad Joost Zwagerman nog op als gastconservator tijdens de opening van het DWDD Popup Museum in het Allard Pierson Museum. Tien tafelheren en -dames van het tv-programma De Wereld Draait Door mochten een museumdepot induiken om hun eigen minitentoonstelling te maken.Beeld ANP Kippa

Als schrijver en dichter begonnen en doorgebroken met boeken als Vals licht, Gimmick! en De buitenvrouw, later fameus en gewaardeerd om zijn aanstekelijke manier van kunst aanprijzen. Zo zal Joost Zwagerman (Alkmaar, 1963) vooral worden herinnerd. Dinsdagavond maakte zijn uitgever bekend dat de schrijver zelf heeft gekozen voor een vroegtijdig levenseinde.

Zo zal Joost Zwagerman (Alkmaar, 1963) vooral worden herinnerd. Dinsdagavond maakte zijn uitgever bekend dat de schrijver zelf heeft gekozen voor een vroegtijdig levenseinde.

Zwagerman werd aangestoken door de internationale literatuur op zijn jongenskamer in de Alkmaarse Jan van Eyckstraat, in de wijk De Hoef, die hij zelf ervaarde als een sombere buitenwijk. Hij zocht zijn heil in grote, vaak Amerikaanse voorbeelden als Saul Bellow, William Faiulkner en Scott F. Fitzgerald.

Die moest je gelezen hebben, zo schreef en vertelde hij iedereen die het horen wilde. The Great American novels hoorden op iedere boekenlijst. Zelf prijkt hij nog altijd op de boekenlijsten voor Nederlandse scholieren. In 1986 debuteerde hij met De Houdgreep.

Zwagerman kwam nooit meer in de buurt van de successen van zijn bestsellers maar bleef wel schrijven. Over kijken naar kunst maar ook stelde hij verschillende bloemlezingen samen van, in zijn ogen, de belangrijkste romans uit de Nederlandse literatuur.

In het Vara-televisieprogramma De wereld draait door schoof hij regelmatig aan om met een ongekend enthousiasme moderne kunst onder de aandacht te brengen. Moderne, westerse kunst, van beeldende kunst tot aan popmuziek. Altijd gedreven, druk pratend, met een geldingsdrang die misschien ook wel zijn sombere kijk op het leven moest wegdrukken.

Zwagermans missie om literatuur vooral te verspreiden, is in ieder geval voor zijn eigen werk bewaarheid geworden; zijn werk werd in meerdere talen vertaald.

Joost Zwagerman leed al enige tijd aan depressies. Hij is 51 jaar geworden en pleegde zelfmoord in zijn woonplaats Haarlem.

In februari dit jaar schonk Zwagerman zijn omvangrijke literaire archief aan het Letterkundig Museum in Den Haag. Het archief, van bijna 10 strekkende meter, bestaat uit onder meer vele persoonlijke foto's, boeken met opdrachten, dagboeknotities en handgeschreven versies van romans als Gimmick! en Vals licht.Beeld anp

Prijzen en nominaties Joost Zwagerman

- 1991: nominatie AKO Literatuurprijs voor Vals Licht
- 1994: nominatie AKO Literatuurprijs voor De Buitenvrouw
- 2007: Paul Snoek Poëzieprijs voor Roeshoofd Hemelt
- 2007: nominatie AKO Literatuurprijs voor Transito
- 2008: Gouden Ganzenveer voor gehele oeuvre

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden