Religie

Joost Röselaers nieuwe voorman Remonstranten

Joost Röselaers Beeld Twitter
Joost RöselaersBeeld Twitter

Joost Röselaers wordt de nieuwe voorman van de Remonstranten. Het landelijk bestuur van de Remonstrantse Broederschap draagt hem voor als opvolger van Tom Mikkers, die afgelopen zomer na acht jaar afscheid nam.

Nico de Fijter

Röselaers (36) is sinds 2013 predikant van de Nederlandse Kerk in Londen. In de jaren daarvoor was hij predikant in de remonstrantse gemeenten van Nieuwkoop, Boskoop en Amsterdam. De zogeheten Algemene Vergadering van Bestuur van de Remonstrantse Broederschap moet zich volgende maand nog achter de voordracht scharen. Bij goedkeuring gaat Röselaers benoeming als algemeen secretaris op 1 januari van start.

In de voorgaande jaren liet Röselaers met regelmaat van zich horen in het publieke debat. Na de MH17-ramp schreef hij in een opiniestuk dat hij zich verwonderde over de afwezigheid van het christelijk geloof in de Nederlandse rouwverwerking van die tragedie terwijl hij Engeland door de kerkelijke traditie woorden en rituelen krijgt aangereikt die daar iets in kunnen betekenen.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2012 zei hij in deze krant dat hij niet snel op een christelijke partij zou stemmen. "Ik heb moeite met de C, die wekt hoge verwachtingen. Het is bijna niet te doen de boodschap van Jezus in de praktijk te brengen. Over vreemdelingen en asielzoekers is de Bijbel duidelijk, die moeten we allemaal toelaten. Dat is niet realistisch. Jezus was heel radicaal. Dat is in de politiek onmogelijk en dat suggereert de C van christelijk wel. Politiek moet pragmatischer zijn, al is het wel goed om het doel, de betere samenleving, voor ogen te houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden