Joost, de nieuwe tv voor het web, komt uit Leiden

Het moet het nieuwe wereld-tv-systeem worden en heet Joost. Dat heeft niets met een Nederlandse naam te maken, maar het komt wel uit Leiden.

door Vincent Dekker

Op het internet keek zo ongeveer elke blogger er vorig jaar al reikhalzend naar uit: een nieuw project van het duo Niklas Zennström en Janus Friis. Zij verwierven eerst wereldfaam met hun muziekruilprogramma Kazaa en vervolgens miljarden met hun internetbelbedrijf Skype. Nu hopen ze met Joost de norm te zetten voor tv-kijken via het web.

Ondanks het feit dat een Zweed en een Deen de geestelijke vaders zijn van Joost, kent het nieuwe bedrijf een opmerkelijke Nederlandse inbreng. Het technologisch hart van Joost zetelt in Leiden, en Dirk-Willem van Gulik is de technologie-directeur. En in de vijfkoppige top heeft Yvette Alberdingk Thijm als juridisch deskundige een sleutelrol bij de contracten voor programma’s.

Joost moet het tv-kijken van de toekomst worden; nu nog op de pc maar over een paar jaar, als tv’s standaard een internet-ingang hebben, rechtstreeks op de tv. Van Gulik: „Net als op de huidige tv kies je een kanaal en zap je met je afstandbediening. Het moet echt zo veel mogelijk op gewoon tv-kijken lijken. Daarnaast zijn er nieuwe extra’s. Zo kun je achteruit spoelen, pauzeren, en als het geen live-uitzending is, ook versneld vooruit spoelen. In principe wordt Joost zo ook een soort Uitzending gemist, maar dan voor alles en altijd.”

Geheel nieuw wordt de mogelijkheid om extra informatie over het tv-beeld heen te projecteren, overlay’s geheten. „Als je je muis beweegt verschijnt er informatie van de programma-aanbieder. Maar je kunt zo ook chatten met anderen die naar hetzelfde programma kijken. En je kunt op het beeld bijvoorbeeld cirkels maken die anderen ook zien. Zo kun je op afstand samen lachen om de oude Romein die per ongeluk Nikes draagt.”

Joost wordt gratis. De programma’s en de verspreiding ervan worden bekostigd met reclame. Van Gulik: „Omdat het via internet gaat, kan de reclame persoonlijker worden. Daarmee wordt het meer waard, en dus zal je minder reclame nodig hebben dan bij de huidige tv.”

Dat het nieuwe systeem gisteren officieel Joost is gedoopt, is geen gevolg van de Nederlandse inbreng. „Net als bij Kazaa en Skype zochten Zennström en Friis een naam die niets betekent, nog niet is geclaimed en in alle talen goed is uit te spreken. Dat werd dus Joost.”

Joost is nu nog in de zogeheten beta testfase. Maar dat lijkt niet lang meer te duren. Ondertussen wordt vanuit Londen volop onderhandeld met de programma-leveranciers. Want Joost wordt vanaf dag één legaal en geen omstreden ruildienst zoals Kazaa. En vanuit New York zoekt Joost naar adverteerders. Maar als Joost weldra wereldwijd op pc-’s verschijnt, zal dat toch vooral te danken zijn aan de groep die in Leiden de tv van de toekomst bouwt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden