Joop van den Ende peutert miljoenen los voor muziekles op school
Het Nederlandse bedrijfsleven is bereid om miljoenen euro's te investeren in goed muziekonderwijs. Het is het eerste grootschalige publiek-private initiatief waarvan alle ruim 7000 basisscholen kunnen profiteren. Minister Jet Bussemaker (onderwijs, cultuur) heeft al 25 miljoen euro beschikbaar gesteld, de bedoeling is dat particuliere fondsen en bedrijven dat bedrag verdubbelen.
De grote motor achter het initiatief 'Meer muziek in de klas' is mecenas Joop van den Ende. Hij trekt daarin op met koningin Máxima (ere-voorzitter) en tientallen andere ambassadeurs uit onder meer het onderwijs, de kunsten, gemeenten en de publieke omroep. Het project loopt al langer, maar komt deze week in een stroomversnelling met een grootscheepse informatiecampagne bij alle basisscholen.
De VandenEnde Foundation, die Joop van den Ende samen met zijn vrouw heeft opgericht, draagt bij aan het project. De theaterman zegt ook in verregaande onderhandelingen te zijn met bedrijven, waaronder een grote supermarktketen, banken en providers. Hij heeft alle grote cultuurfondsen benaderd en hoopt dat de Bankgiroloterij zich aansluit. Met al deze steun moet het project vijf tot zeven jaar vooruit kunnen.
Weggezakt
Op nog maar 7 procent van de basisscholen wordt structureel (wekelijks en van groep 1 tot en met 8) muziekles gegeven. Dit onderdeel van het cultuuronderwijs is helemaal weggezakt, erkent de PO-raad, de koepel van basisscholen. Oorzaken: gebrek aan tijd en geld en het ontbreken van kennis en kunde bij 'gewone' groepsleerkrachten.
Van den Ende, bekend criticus van het Haagse cultuurbeleid, vindt dat het gat moet worden gedicht. "Het is een beetje vechten tegen de bierkaai." De tot nu toe genomen initiatieven zoals het Leerorkest zijn volgens hem te kleinschalig.
'Verrijkt hun levens'
Kwalitatief goed muziekonderwijs is volgens Van den Ende onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. "Het verrijkt hun levens. Muziek geeft niet alleen plezier, maar helpt hen ook - mede door de invloed op het brein - bij het leren voor andere vakken en bij het samenwerken met anderen." Juist kinderen die niet van huis uit deze kans krijgen, wil hij via de scholen bereiken.
De initiatiefnemers hebben een ambitieus doel: binnen vijf jaar moeten kinderen in alle klassen op alle basisscholen weer muziekles krijgen. Om het muziekonderwijs weer op niveau te brengen, kunnen scholen subsidies aanvragen om muziekdocenten in te schakelen, leerkrachten bij te scholen en instrumenten aan te schaffen.
Ook op pabo's, de opleidingen voor leerkrachten, keert muziek terug. De campagne moet als vliegwiel werken en laten zien dat met eenvoudige middelen veel is te bereiken, zegt Van den Ende.
Lees vandaag in Trouw, de Verdieping: Muziek komt terug in de klas