Joop.nl verwijdert kritische cartoon over PVV

ANP Beeld
ANP

HILVERSUM - De omstreden cartoon die het plan van de PVV om tuigdorpen in het leven te roepen bekritiseerde, is donderdag van de opinie- en debatsite van de VARA Joop.nl verwijderd. Volgens de omroep is de cartoon van Adriaan Soeterbroek weggehaald, omdat enkele medewerkers van de VARA ernstig zijn bedreigd. De VARA heeft aangifte gedaan bij de politie.

Het bestuur van de omroep zegt dat de beslissing om de cartoon te verwijderen ''niet lichtvaardig is genomen''. Hoewel de VARA zwaar tilt aan de vrijheid van meningsuiting, ''kunnen zich echter situaties voordoen waarin het veiligheidsgevoel van medewerkers dermate wordt aangetast, dat ze niet meer op een goede manier hun werk kunnen doen. Dat laatste heeft bij deze concrete situatie in onze afweging de doorslag gegeven.''

Op de tekening van Soeterbroek is een tuigdorp afgebeeld als concentratiekamp, waarin Geert Wilders de gevangenen de weg naar de douche wees. In vernietigingskamp Auschwitz werden Joden vergast in zogenaamde doucheruimten.

Verkiezingsdebat

Omdat de makers van de website de cartoon niet wilden verwijderen, weigerde PVV-lijsttrekker Machiel de Graaf deel te nemen aan het VARA-verkiezingsdebat De slag om de Eerste Kamer dat op woensdag 16 februari werd geleid door Jeroen Pauw en Paul Witteman.

De tekening stond sinds 11 februari online. (ANP)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden