Joodse vrouw in Amsterdam zwaar mishandeld om Israëlische vlag

(ANP).

Een Joodse vrouw uit Amsterdam-Oost is deze week door enkele onbekenden ernstig mishandeld. Aanleiding was de Israëlische vlag die de vrouw aan haar balkon had gehangen, zo bevestigde de politie een bericht van de lokale zender AT5. De jonge vrouw werd geslagen in haar maag en gezicht. Ze liep een zware hersenschudding, gekneusde ribben en verwondingen in haar gezicht op. Ook werd er een brandende fakkel naar haar gegooid en werd ze uitgemaakt voor 'kankerjood'.

Het slachtoffer wist aan haar belagers te ontkomen door een spuitbus rode verf te gebruiken. Die had ze in haar tas na eerdere bedreigingen. De politie beveiligt de vrouw en roept getuigen op om zich te melden. Diverse Kamerleden hebben geschokt gereageerd. Dijkhoff (VVD) en Van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) hebben het kabinet vragen gesteld.

undefined

Meer meldingen van antisemitisme

Antisemitisme in Nederland lijkt aan een opmars bezig, maar het is nog onduidelijk in welke mate precies. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi), dat het aantal antisemitische uitingen landelijk registreert, maakt de cijfers van 2014 pas volgend jaar bekend. Het Cidi laat wel al weten dat het meer incidenten registreert sinds de uitbraak van het conflict tussen Gaza en Israël. "We merken dat de angst toeneemt, ook bij mensen die vaker met antisemitisme te maken krijgen. Zo durft een rabbijn die werd uitgescholden bij de buurtsuper nu niet goed meer de straat op", aldus een woordvoerder. Tussen 2012 en 2013 constateerde het Cidi dat het aantal antisemitische uitingen met een kwart is toegenomen. Daarbij gaat het in de meeste gevallen om verbaal geweld, er was geen toename te zien in het aantal gevallen van vandalisme en fysiek geweld. Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) registreert normaal zo'n vijf meldingen van online antisemitisme per week, maar de afgelopen twee weken steeg dit aantal naar 122.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden