Joodse vrouw eist 20 miljard dollar van Zwitserse banken

NEW YORK, ZÃœRICH (AP) - Twee Zwitserse banken hebben gisteren de beschuldigingen van een Amerikaanse Auschwitz-overlevende, die in een aanklacht 20 miljard dollar van ze eist, “onhoudbaar” genoemd.

“We zullen natuurlijk in actie komen om te weerleggen wat in onze ogen onhoudbare beschuldigingen zijn”, zeiden de Schweizerische Bankverein (SBV) en de Schweizerische Bankgesellschaft (SBG) in een gezamenlijke verklaring. “Er wordt een gepast antwoord voorbereid.”

De 66-jarige New-Yorkse Gizella Weisshaus eist in een rechtszaak, ook namens haar lotgenoten, 20 miljard dollar (34 miljard gulden) van de twee banken. Ze eist opening van alle 'slapende' bankrekeningen en het terugbetalen van de joodse vermogens die in Zwitserland verdwenen.

Toen de nazi-dreiging in de jaren dertig in Europa steeds groter werd, stalde de vader van Weisshaus zijn vermogen op een plek waar hij dacht dat het veilig zou zijn: op een Zwitserse bankrekening. Het geld moet op de rekening zijn blijven staan nadat vader Weisshaus met zijn vrouw en zes van hun kinderen werd vermoord in Auschwitz. Als enige overlevende van het gezin is Gizella drie keer naar Zwitserland gereisd om de erfenis te zoeken. Telkens kwam ze met lege handen terug.

“Er bestaat geen twijfel over dat de rekening bestaat. Ik probeer alleen uit te vinden wie haar beheert of waar ze is”, zei Weisshaus donderdag nadat ze haar aanklacht had ingediend bij een rechtbank in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn.

De aanklacht tegen de SBV en SBG en andere, nog niet bij naam bekende instellingen en personen, is de eerste in zijn soort.

Weisshaus, nu grootmoeder van 27 kleinkinderen, is een telg uit een rijk joods geslacht uit de Roemeense plaats Sighet. Haar ouders waren leden van de ultra-orthodoxe Satmar-gemeenschap. De vader van Gizella vond in de oorlogsjaren een broodwinning in het opzetten van buitenlandse bankrekeningen voor anderen. In 1944 werd het gezin gedeporteerd en werd de 14-jarige Gizella van haar ouders werd gescheiden. “Een jaar later, na de oorlog, bleek dat ik alleen was. Iedereen was vermoord”, aldus Gizella, die in 1950 naar de Verenigde Staten reisde.

De banken zeiden dat de rol die ze in de Tweede Wereldoorlog speelden al wordt onderzocht en dat er al maatregelen zijn genomen waardoor de banken meer openheid van zaken moeten geven.

De tweede kamer van het Zwitserse parlement ging deze week akkoord met een volledig onderzoek, waar het bankgeheim voor zal moeten worden opgeheven. Aanleiding hiertoe zijn de beschuldigingen dat Zwitserse banken miljoenen hebben gehouden van goudvoorraden die de nazi's roofden uit de door hun bezette landen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden