Joodse organisaties: Ritueel slachten niet verbieden

Islamitische slagerij. Foto: anp

Onverdoofd slachten, zoals dat gebeurt volgens de joodse traditie is niet dieronvriendelijk, stellen het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en het College van Rabbijnen. De organisaties roepen de Tweede Kamer op tegen een voorstel te stemmen dat ritueel slachten verbiedt.

Het parlement buigt zich binnenkort opnieuw over een voorstel van de Partij voor de Dieren om het ritueel slachten te verbieden. Maar volgens de joodse organisaties is een verbod op ritueel slachten een inbreuk op de vrijheid van godsdienst. Daarbij wordt naar hun mening de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangetast.

Ritueel slachten komt in Nederland vooral voor in islamitische kringen. Naar schatting zijn er slechts een paar honderd joden in ons land die alleen ritueel geslacht vlees eten.

Volgens Willem Koster van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom trekken de joodse groeperingen niet samen op met islamitische organisaties 'omdat we niet weten hoe hun religieuze voorschriften zijn.'

Hij zegt dat bijvoorbeeld koeien er weinig van merken als ze volgens joodse voorschriften ritueel worden geslacht. "Met een scherp mes worden in één keer de luchtpijp en de bloedvaten doorgesneden. De bloeddruk valt hierdoor weg en de hersenfunctie valt uit. Het dier is dusdanig buiten westen dat hij het slachtproces niet bewust meemaakt.''

Het slachten gebeurt volgens hem door speciaal opgeleide personen die er alles aan doen om het dier zo min mogelijk te laten lijden. Volgens de joodse organisaties zou de Nederlandse overheid kunnen leren van de manier waarop binnen het Jodendom met dieren wordt omgegaan. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden