Joodse leiders in VS willen paus vragen holocaust-encycliek snel uit te vaardigen

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - Joodse leiders in de Verenigde Staten zijn van plan om zaterdag tijdens hun ontmoeting met paus Johannes Paulus II deze te vragen wanneer hij komt met de beloofde encycliek over de holocaust en het antisemitisme.

Joodse leiders vragen al sinds 1987, het jaar waarin de paus Kurt Waldheim ontmoette, om zo'n pauselijk document. Waldheim, toen president van Oostenrijk, werd beschuldigd van medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden tijdens zijn (verzwegen) diensttijd als inlichtingenofficier van het Duitse leger op de Balkan. Het leidde tot wereldwijde joodse protesten.

Die keerden zich ook tegen het Vaticaan toen de paus zich tijdens een bezoek aan Oostenrijk door Waldheim liet begroeten, maar vooral nadat Johannes Paulus II korte tijd later de president 'op protocollaire gronden' een particuliere audiëntie toestond.

De felle joodse kritiek resulteerde in een dialoog met het Vaticaan over katholiek-joodse betrekkingen. Deze concentreerde zich op vier joodse wensen: een formele pauselijke veroordeling van het antisemitisme, erkenning door het Vaticaan van de staat Israël, verwijdering van een nonnenklooster op het terrein van het voormalig vernietigingskamp Auschwitz èn publikatie van een encycliek over de holocaust, de moord op zes miljoen joden door de nazi's. Van deze vier wensen is alleen de laatste nog niet door het Vaticaan vervuld.

Concrete vooruitgang

Elan Steinberg, directeur van het Joods wereldcongres, deelde overigens gisteren mee dat er begin vorig jaar concrete vooruitgang is geboekt over de encycliek. Dat gebeurde tijdens formeel overleg in Jeruzalem tussen joodse leiders en een hoge Vaticaanse delegatie onder leiding van kardinaal Edward Cassidy, voorzitter van de commissie voor religieuze betrekkingen met het joodse volk.

Bij die gelegenheid haalde de Israëlische rabbijn David Rosen zich de irritatie van het Vaticaan op de hals door te beweren dat er een ontwerp op tafel lag waarin de rooms-katholieke formeel schuld bekende aan het antisemitisme en aan de holocaust. De officiële woordvoerder van het Vaticaan ontkende dit toen, kardinaal Cassidy was minder afhoudend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden