Joodse gemeenten boos op RKK: kinderprogramma is 'antisemitisch'

Fragment uit het programma in kwestie, 'Verhalen met de Zandtovenaar'. Beeld RKK
Fragment uit het programma in kwestie, 'Verhalen met de Zandtovenaar'.Beeld RKK

'Jodenverguizing', 'een brug te ver, zo niet meerdere bruggen te ver'. De joodse koepelorganisatie NIK is bepaald niet gelukkig met de meest recente aflevering van het kinderprogramma 'Verhalen met de Zandtovenaar'. Omroep RKK zou joodse leiders de schuld geven van de dood van Jezus.

In het programma verbeeldt kunstenaar Gert van der Vijver scènes uit bijbelverhalen door in zand te tekenen. Ondertussen vertellen zangers, zangeressen en een voice beurtelings delen van het verhaal. Afgelopen zondag vloog de omroep lelijk uit de bocht, stelt secretaris Ruben Vis op de website van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap.

Aan het einde van de aflevering kroop zangeres Pearl Jozefzoon in de huid van joodse schriftgeleerden. Zingend verwoordde ze hun gevoelens over Jezus:

'Volg hem niet. Hij breekt zijn beloften en hij breekt zijn woord. Hij is inconsequent, volledig gestoord. Breek hem, breek zijn hart. Maak hem af. Begraaf hem met kritiek, heb hem niet lief, maar volg hem niet.'

'Dit is kerkelijk anti-judaïsme'
Volgens Vis zet het programma joden in een kwaad daglicht. 'Wie Joden van toen negatief afschildert, zeker voor de jeugd, schildert daarmee de Joden van nu negatief af. Dat heeft de Kerk heel lang, heel goed en heel succesvol gedaan. We noemen dat de twee millennia van kerkelijk anti-Judaïsme.'

De RKK meldt aan Trouw dat ze betreurt dat er commotie is ontstaan. De omroep gaat in gesprek met het overlegorgaan 'dat hiervoor bedoeld is: het overlegorgaan van Joden en Christenen'. De rooms-katholieke kerk achtte de joden eeuwenlang schuldig aan de dood van Jezus, maar deed de leer 50 jaar geleden officieel in de ban.

Ook Bijbelgenootschap wekte NIK's toorn
Van een slordigheidje kan volgens Vis geen sprake zijn, want een van de programmamakers werkt voor het Nederlands Bijbelgenootschap. Het NIK botste negen jaar geleden al eens met die organisatie.

In een advertentie van het genootschap prees Cisca Dresselhuys het bijbelboek Ester aan als 'een echt oudtestamentisch boek, waar het bloed van de pagina's spat'. De advertentietekst sloot af met de zin: 'Gelukkig heeft later een andere joodse man de boodschap van liefde en verzoening gebracht'. Het NBG stopte na klachten van het NIK met publicatie van de advertentie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden