Joods tijdschrift in blanco envelop uit angst voor aanvallen

Rabbijnen tijdens een dienst in de Beth Zion Synagoge in Berlijn. Beeld epa

'Bezorgd in discrete verpakking': het is een boodschap die de meeste mensen associëren met erotisch speelgoed of illegale genotsmiddelen. Leden van de Joodse gemeente in Berlijn keken dan ook verbaasd op toen ze deze maand hun tijdschrift 'Jüdisches Berlin' op de mat aantroffen in een blanco envelop. Na de aanvallen in Parijs en Kopenhagen besloot de redactie het blad te verstoppen in een neutrale verpakking om 'vijandigheden' te voorkomen.

"Ondanks de hogere kosten hebben we besloten om de kans op vijandigheden tegen onze meer dan 10.000 gemeenteleden te beperken", zegt Ilan Kiesling van de Joodse gemeente in de Berlijnse krant de Tagesspiegel. "Veel mensen hebben ons gebeld met de boodschap dat ze overwogen om hun abonnement op te zeggen."

Het maandelijkse tijdschrift 'Jüdisches Berlin' verschijnt sinds 1998 en heeft ongeveer 10.000 abonnees. Leden van de Joodse gemeente in Berlijn ontvangen het blad gratis per post, maar volgens de redactie is dat niet langer zonder risico's na de aanvallen in Parijs en Kopenhagen.

Sterker bedreigd
De voorzitter van de Joodse gemeente, Gideon Joffe, schrijft in het voorwoord van de nieuwste editie dat Joden zich sterker bedreigd voelen na de aanslagen in Parijs en de pro-Palestina demonstraties van afgelopen zomer. Een terechte angst, zo meent hij. 'In Berlijn worden Israeli's in elkaar geslagen, enkel en alleen omdat ze Israelische Joden zijn.'

Toch is er in 2014 geen toename van antisemitische misdrijven in Berlijn vastgesteld, zegt politiewoordvoerder Stefan Redlich tegen de Tagesspiegel, ondanks het feit dat er vorig jaar ongeveer zestig pro-Palestina demonstraties zijn gehouden in de stad.

Keppeltje thuis
Levi Salomon van het Joodse Forum voor Democratie en tegen Antisemitisme (JFDA) is het daar niet mee eens. Volgens hem laten veel Joden hun keppeltje thuis als ze de straat op gaan, uit angst voor haatdragende opmerkingen. "Veel mensen geven de misdrijven niet aan omdat de daders toch niet gepakt worden", zegt Salomon in de Tagesspiegel. "Het werkelijke cijfer ligt heel hoog. Antisemitisme wordt nog altijd onderschat."

Het verwijt dat de Duitse politie Joden zou adviseren om geen symbolen van hun geloof in het openbaar te dragen, wijst politiewoordvoerder Redlich resoluut van de hand. "Het is onze taak om de grondrechten van alle inwoners van Berlijn te beschermen", zegt Redlich. "We doen er alles aan om te zorgen dat het Joodse leven in onze stad zeker is en blijft."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden