Joods Historisch Museum wint de Museumprijs

De winnaar van de Museumprijs kreeg geen bericht vooraf, maar in het Joods Historisch Museum stond de champagne al klaar. Winst of geen winst, de nominatie was al een goede reden voor een feestje, vonden de museummedewerkers. Toch viel er meer te vieren: het museum bleek gisteren de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs. Museumdirecteur Joël Cahen nam de bijbehorende cheque van 100.000 euro onder luid gejuich in ontvangst.

De nominaties voor de Museumprijs worden aan de hand van een wisselend thema bepaald. Dit jaar werden de musea geselecteerd die er het beste in slagen het publiek aan zich te binden. Zo was het Joods Historisch Museum voornamelijk genomineerd voor Community Joods Monument, een interactieve website waar bezoekers kennis en foto's over de Joodse gemeenschap kunnen delen. Ook Museum Dr8888 in Drachten, Beeld en Geluid in Hilversum en Museum de Koloniehof in Frederiksoord dongen dit jaar mee naar de prijs.

Het publiek bepaalt ieder jaar wie wint. Met 40 procent van de 29.000 stemmen liet het Joods Historisch Museum de overige genomineerden ver achter zich. Volgens Judith Lingeman, hoofd Goede Doelen van de BankGiro Loterij, heeft het museum slim gebruik gemaakt van het internet om stemmen te werven. "Op YouTube waren filmpjes te vinden waarin burgemeester Van der Laan en journaliste Hanneke Groenteman het publiek oproepen om een stem uit te brengen." Museumdirecteur Cahen zei veel gebruik gemaakt te hebben van netwerken: "Van de voetbalvereniging van mijn zoontje tot mijn online-contacten op LinkedIn."

Cahen is trots op de prijs. "We steken veel tijd in het creëren van een gemeenschap rondom het museum. Dat blijft een economische noodzaak: we willen bezoekers een reden geven om terug te blijven keren." Waar het prijzengeld aan besteed zal worden, heeft Cahen nog niet besloten. "We willen onze gemeenschap in elk geval nog hechter maken en verder uitbreiden."

De Museumprijs is de eerste Nederlandse prijs voor musea en wordt sinds 1990 uitgereikt. Sinds 2007 is de organisatie in handen van de BankGiro Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Eerdere winnaars waren onder meer het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden en Museum Boijmans Van Beuningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden