Joods Historisch Museum nu ook voor kinderen

AMSTERDAM (ANP) - Het Joods Historisch Museum (JHM) in Amsterdam opent zondag het JHM Kindermuseum. Tot een paar jaar geleden trok de kunstinstelling een bedroevend aantal kinderen.

De tentoonstellingen bleken te ontoegankelijk en te ingewikkeld voor de jeugdige doelgroep. Het nieuwe permanente kindermuseum moet ervoor zorgen dat het JHM een kindvriendelijk imago krijgt.

Het museum is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar oud. Ze leren aan de hand van de joodse familie Hollander over de tradities die de cultuur met zich meebrengt. De familieleden, vader, moeder en drie kinderen, vertellen in diverse filmpjes over hun leven. De filmpjes worden getoond in een nagebootst huis, dat bestaat uit een woonkamer, studeerkamer, koosjere keuken, slaapkamer en muziekkamer.

Genuanceerdere kijk

De tentoonstelling moet kinderen een bredere en genuanceerdere kijk geven op het jodendom, meent hoofd van het Kindermuseum Petra Katzenstein. Op school leren ze vooral over de joden in de Tweede Wereldoorlog of over de situatie in Israël.

Het JHM wil op een speelse wijze vertellen over de kern van de joodse tradities. Zo kunnen kinderen challes (gevlochten brood) bakken, van alles te weten komen over de Tora, hun naam in het Hebreeuws schrijven of muziekinstrumenten bespelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden