'Joods bezwaar tegen verbod onverdoofd ritueel slachten'

(ANP)

Het voorstel van de Partij voor de Dieren om een einde te maken aan onverdoofd ritueel slachten, is "een rechtstreekse breuk met de Nederlandse traditie van tolerantie en godsdienstvrijheid". Dat staat in verklaring van rabbijn Raphael Evers die grote bezorgdheid binnen de joodse gemeenschap constateert. "Dit onderwerp raakt onze vrijheid van religie."

Het Simon Wiesenthal Center heeft per e-mail de fractievoorzitters van de SP, PVV, D66 en GroenLinks verzocht tegen de initiatiefwet te stemmen. Morgen buigt de Tweede Kamer zich over het voorstel van PvdD-leider Marianne Thieme. Momenteel is onverdoofd slachten verboden, maar een uitzondering wordt gemaakt voor joodse en islamitische slachters. Thieme wil een einde aan die uitzonderingspositie omdat dieren onnodig lijden tijdens een rituele slacht.

Volgens de verklaring die is opgesteld namens rabbijn Evers is de joodse methode niet dieronvriendelijk. Zo wordt gewezen op een Amerikaans en Zwitsers onderzoek die aantonen dat een ritueel geslacht dier binnen twee seconden bewusteloos raakt. Thieme op haar beurt wijst eveneens naar wetenschappelijke onderzoeken die het tegendeel beweren.

“Zijn de moderne verdovingsmethoden wel zo pijnloos?” zo is te lezen in de verklaring. “Britse dierenvrienden stellen, dat de elektroshock het dier inderdaad wel verlamt maar dat dit niet per se betekent, dat het ook buiten bewustzijn is. Bij gebruik van een schietmasker moet soms meer dan één schot worden gelost, wanneer het eerste niet accuraat is. Er bestaat bewijs dat het schot alleen paralyseert maar dat het dier bij bewustzijn blijft.”

Volgens Evers zou de discussie eigenlijk moeten gaan over het algemene concept van dieren doden. “Alleen insteken op de vraag van pijn en verdoving legitimeert het – zelfs massaal en automatisch - doden van dieren. Daar hoeft dan niet meer over nagedacht te worden. Met het toekomstperspectief van de varkensflats en geautomatiseerde slacht – vetgepest erin, als worst eruit - wordt het lot van de dieren totaal ontmenselijkt.”

Verdoving voor of na de slacht worden niet toegestaan door het Jodendom. “ De Conference of European Rabbis bevestigt, dat geen van haar aangesloten rabbijnen-leden uit alle Europese landen verdoving toestaan,” aldus de verklaring. Toch bepaalde het Europees Hof van de Rechten van de Mens in 2000 dat een verbod op onverdoofd ritueel slachten niet in strijd is met de vrijheid van godsdienst..

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden