Jonkies staan helemaal achter in de rij voor Britse troon

Het Britse vorstenhuis Windsor is met drie koningskinderen in elk geval kwantitief ruim vertegenwoordigd op de royale huwelijksmarkt. Maar wie heeft er trek in een Charles (49), die de familie op Beatrix' feestje vertegenwoordigt, een Andrew (37) of een Edward (33).

De laatste onttrekt zich met zijn zus Anne (47) het meest aan de publiciteit. Moeder Elizabeth en vader Philip haalden opgelucht adem toen Edward eindelijk met een vriendinnetje aan kwam zetten na het annus horribilis, het rampjaar 1992, waarin de relaties van Charles, Andrew en Anne op de klippen liepen: godzijdank geen homo in de familie. Maar het geluk van het paar was van korte duur, geheel naar de gegroeide traditie op Buckingham Palace.

Na het wegvallen van Diana, door het vreselijke auto-ongeluk vorig jaar in Parijs, doet Charles moeite weer in beeld te komen als toekomstig vorst. Door zich verantwoordelijk te tonen voor zijn beide kinderen, William en Henry, etaleert hij zich als de belichaming van 's lands idealen: plichtsgetrouw, zorgzaam, sterk in moeilijke tijden. Maar hij blijft hoe dan ook een beetje gek.

Van Elizabeths schouders is ongetwijfeld een loden last gevallen met het verscheiden van de prinses van het volk, Diana. Eindelijk kan de koningin gaan denken aan haar pensioen. Het spookbeeld is vervlogen van een furieuze Diana die weigerde op te gaan in anonimiteit, maar in plaats daarvan al haar talenten in de strijd wierp om de familie haar vergalde huwelijk betaald te zetten.

De queen moet wel een prijs betalen. De houterige Windsor-familie heeft het contact met het volk verloren. Dat stelt geen prijs op een relatie met een ijzige, oude dame, die slechts met korte koele knikjes tekenen van een soort genegenheid vertoont. Elizabeth heeft die boodschap begrepen en doet haar best.

Wat verder van de troon zijn de jongere, wellicht aantrekkelijker royals te vinden. Zo is daar Peter (20, zoon van Anne), zijn zus Zara (16); de kids van de hertog van Gloucester: Alex (23), Davina (20) en Rose (17); plus Nick (27), Fred (18) en Gabriella (16) van Kent, de laatsten in de lijn van zevenentwintig troonopvolgers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden