'Jonggehandicapten hebben meer in hun mars'

amsterdam – Over een rode loper kwamen een groep jonggehandicapten en minister Piet Hein Donner (sociale zaken) het Utrechtse Beatrixtheater binnen. Daar was gisteren de première van een tv-spot, gemaakt door de jongeren, waarin ze laten zien wat ze ondanks hun beperkingen in hun mars hebben.

Het spotje is onderdeel van een grotere campagne waarin vooroordelen over jonggehandicapten met een zogeheten Wajong-uitkering bij werkgevers en anderen worden bestreden. „Er bestaan nog veel vooroordelen over deze jongeren”, meent Donner. „Het moet voor iedereen vanzelfsprekend worden om te kijken wat deze jongeren wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen.”

Schoolgaande jonggehandicapten zijn via hun begeleiders en docenten uitgenodigd zich aan te melden voor het maken van de tv-spot. Uit de inschrijvingen zijn twintig jongeren geselecteerd die met elkaar de tv-spot hebben gemaakt. Tijdens workshops leerden de jongeren wat het inhoudt om een spot te maken. Ze hebben zelf het filmpje bedacht.

Donner tekende gisteren tevens een samenwerkingsconvenant met CNV Jongeren om meer Wajongers aan de slag te helpen. Gezamenlijk sturen ze honderd werkgevers die jonggehandicapten in dienst hebben, een brief met de oproep hun motivatie en ervaringen te delen met collega- werkgevers. Als resultaat van het CNV-project zijn al meer dan 100 banen beschikbaar gekomen voor Wajongers.

De Eerste Kamer buigt zich nog deze maand over een nieuwe Wajong-wet die per 1 januari moet ingaan. De nieuwe regeling wil mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn, stimuleren om zoveel mogelijk te werken. Nu wordt deze groep volgens Donner nog te vaak op hun 18de jaar volledig afgekeurd en tot hun ’pensionering’ afhankelijk gemaakt van een uitkering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden