Commentaar

Jongerius moet zich niet laten gijzelen

null Beeld anp
Beeld anp

Jammer dat de FNV het zo druk heeft met interne strubbelingen. Want een akkoord met de werkgevers over de toekomst van de pensioenen komt er heus wel, uiteindelijk. Maar de ruzie die nu in alle hevigheid op straat ligt, is schadelijk, voor de vakcentrale en de aangesloten bonden zelf, en voor het broodnodige draagvlak voor hervorming van het pensioenstelsel.

De strijd binnen de FNV lijkt twee hoofdrolspelers te kennen: voorzitter van de vakcentrale Agnes Jongerius en voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. In feite zitten beiden klem. Jongerius moet zien te schipperen tussen haar negentien bonden, en Van der Kolk heeft een achterban van meer dan 450.000 leden, van wie een deel behoorlijk radicaal en zeer luidruchtig aanwezig is. Hoogleraar Paul de Beer wees er gisteren op dat deze prominent aanwezige 'grijze mannen' de vakbeweging er niet aantrekkelijker op maken voor vrouwen en jongeren. Dat is een reëel probleem voor de vakbeweging.

Kwalijker nog is de brief die vorige week de wereld in werd gestuurd door een groep boze FNV-kaderleden. Elk gevoel van urgentie dat er iets moet veranderen in het pensioenstelsel, lijkt daaruit verdwenen. De opkrabbelende dekkingsgraden worden aangegrepen om terug te keren naar af in het pensioendebat, onder het motto 'geen paniekvoetbal met de pensioenen'. Dat is echt een achterhaalde discussie.

Het inmiddels bijna een jaar oude pensioendebat was een grote stap voorwaarts, mede dankzij de constructieve opstelling van Jongerius. Samen met de werkgevers kwam zij uit op een redelijke balans: de pensioenfondsen moeten veilig beleggen, maar niet té veilig, want dan gaan de pensioenen wel heel drastisch omlaag.

De hoogte van het pensioen wordt zodoende onzekerder, dat is onvermijdelijk. Bondgenoten vindt dat werkgevers een deel van het finan-ciële risico moeten dragen. Maar dat houdt een keer op: werkgevers betalen al twee derde van de pensioenpremie. Laat hen liever helpen dat andere doel te realiseren, namelijk langer doorwerken.

De FNV neemt royaal de tijd om de interne conflicten uit te vechten, net als vorig jaar rond verhoging van de AOW-leeftijd. Ook toen liep Jongerius voor de troepen uit. Althans, volgens haar meest activistische leden, die uiteindelijk slechts weinigen op de been wisten te brengen. Destijds liet de FNV zich te zeer door hen gijzelen, en in die valkuil trapt zij nu opnieuw. Tijd voor de FNV-top om de touwtjes weer stevig in handen te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden