Jongerenorganisaties komen met onderwijspamflet

Studeren | De ideeën van scholieren en studenten over hun opleiding wijken in veel gevallen af van de plannen van Den Haag.

PETRA VISSERS en REDACTIE ONDERWIJS & OPVOEDING

Terwijl de politici in Den Haag zich opmaken voor een nieuwe verkiezingsstrijd, hebben 24 jongerenorganisaties de handen ineengeslagen. Studenten, scholieren, mbo'ers, promovendi en politieke jongerenorganisaties publiceren vandaag een pamflet met hun ideeën over het onderwijs.

De jongerenorganisaties blijken het niet altijd eens met politici in de Tweede Kamer, ook niet als die bij hun eigen partij horen. Zo zijn ze tegen het experiment waarin promovendi worden gezien als studenten in plaats van werknemer. De VVD bijvoorbeeld is juist warm voorstander en PvdA-minister Jet Bussemaker heeft het mogelijk gemaakt.

Ook pleiten ze voor een lager collegegeld en willen ze dat er meer geld komt voor scholieren en studenten met een functiebeperking.

Nominaal studeren - een studie van vier jaar in vier jaar afronden - is wat de jongeren betreft niet normaal, terwijl het kabinet juist zijn best doet om jongeren sneller aan een diploma te helpen. De slogan 'Nominaal is normaal' is bedacht door de Erasmus Universiteit Rotterdam, die van eerstejaars verwacht dat ze alle zestig studiepunten in een keer halen.

"Een perverse prikkel", oordelen de jongeren. "Wij willen hogescholen en universiteiten waarin nominaal niet de norm is maar zelfontplooiing centraal staat."

Als het aan hen ligt, krijgen onderwijsinstellingen meer geld van de overheid. Dan kunnen de trajecten die mbo'ers en hbo'ers moeten volgen om door te studeren op een hogeschool of universiteit goedkoper worden, en kunnen middelbare scholen meer activiteiten aanbieden buiten het normale lesprogramma om. "Zo krijgen leerlingen de kans om hun eigen kennis te verdiepen en hun vaardigheden verder te ontwikkelen."

Aan een aantal heikele onderwerpen in het onderwijs branden de jongeren zich niet. Over de vorig jaar afgeschafte basisbeurs geen woord, en ook over de toenemende selectie voor bachelor- en masteropleidingen staat niets in het pamflet. "Daar zijn de meningen nog over verdeeld", zegt Jarmo Berkhout van de Landelijke Studentenvakbond, die het initiatief nam.

"Bovendien wilden we nu eens geen leenstelseldiscussie voeren, maar samen op zoek naar manieren om het onderwijs beter te maken. Dat is wat mij betreft het belangrijkste: jongeren zitten op een lijn wat betreft het belang van dit pamflet. Als we dingen nu niet anders gaan aanpakken, gaat het gewoon verkeerd."

Behalve de van oudsher linkse studentenvakbond, ondertekenen onder meer de Nationale Jeugdraad, de Jongerenorganisatie beroepsonderwijs (job), de scholieren van Laks, het Promovendi netwerk Nederland (pnn) en verschillende politieke jongerenorganisaties vandaag het pamflet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden