Jongerencoalitie aan senatoren: Stop de renteverhoging op studieschulden

null Beeld ANP
Beeld ANP

De aangekondigde renteverhoging op studieleningen zorgt er volgens een brede jongerencoalitie voor dat zij zich nog dieper in de schulden moeten steken.

Redactie

Zo’n beetje elke jongerenorganisatie van betekenis heeft een brandbrief ondertekend tegen de verhoging van de rente op studieleningen. Het gaat om 28 organisaties, ‘van links tot rechts en van groot tot klein’, zegt Tom van den Brink van het Interstedelijke Studenten Overleg (ISO), de initiatiefnemer van de beweging. “Dat is uniek, want we zijn het niet altijd met elkaar eens.”

Dit keer wel, want de renteverhoging is volgens de jongeren een extra boete voor een generatie die zich toch al in de schulden moet steken als zij willen studeren. Eind vorig jaar stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel dat negatief uitpakt voor studenten.

Minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven wil de rente tien jaar vastzetten. Deze rentestand is hoger dan de vijfjaarsrente waar het ministerie nu nog mee rekent. Dat levert ­lenende studenten dus meer kosten op.

Onbetrouwbaar bestuur

Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. Senatoren kijken onder meer naar de rechtmatigheid en uitvoerbaarheid van wetten. “Ik denk dat de Eerste Kamer de kennis en de ervaring heeft om ook te toetsen op doelmatigheid en betrouwbaarheid”, zegt Van den Brink. Daar is het ­volgens de jongerenorganisaties ­misgegaan. Zo vinden zij dat het van onbetrouwbaar bestuur getuigt dat vier jaar na de invoering van het leenstelsel de spelregels ineens worden veranderd. Ook rammelt de argumentatie onder de renteverhoging, zeggen zij.

De maatregel moet volgens minister Van Engelshoven 226 miljoen euro opbrengen. Een relatief gering bedrag voor de overheidsfinanciën waar studenten ‘buitenproportioneel’ voor moeten boeten, staat in de brandbrief. Gemiddeld bouwen studenten een studieschuld op van 21.000 euro. De tienjaarsrente ligt ongeveer 0,78 procent hoger dan de vijfjaars. Dat betekent dat (ex-)studenten maandelijks 12 euro meer kwijt zijn aan rente. Op jaarbasis is dat 144 euro.

Studenten betalen hun lening in 35 jaar af, waardoor de totale extra kosten maximaal uitkomen op ruim 5000 euro.

Volgens minister Van Engelshoven kunnen de studenten dat best betalen. Ze hoeven niet over de brug te komen terwijl ze nog studeren, maar pas als ze ex-student zijn en ondertussen een goede baan hebben gevonden, dankzij hun opleiding. Dus is het volgens de minister best eerlijk dat zij wat meer bijdragen.

Lees ook:

De minister verhoogt de rente op studieleningen, studenten zijn fiks duurder uit

De minister van onderwijs verhoogt de rente op studieleningen per 2020. Dat kost toekomstige studenten duizenden euro’s extra aan aflossing.

Coalitiepartijen botsen met hun eigen jongeren over duurdere studielening

De vier jongerenorganisaties van de regeringspartijen CDA, ChristenUnie, D66 en VVD zijn fel tegen het plan van de regeringscoalitie om de rente voor studieleningen te verhogen. De politieke jongeren vrezen dat door deze maatregel de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk komt te staan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden