’Jongeren zijn de zuipschuiten van Europa’

Zelf heeft hij zich vroeger ook niet onbetuigd gelaten, bekent Hans Hoogervorst, terugdenkend aan de vele feesten en dito biertjes die hij daar dronk. Maar ’de jeugd van tegenwoordig’ heeft volgens hem toch echt een probleem. Een drankprobleem.

door Eveline Brandt

,,Het alcoholgebruik onder jongeren begint echt uit de hand te lopen”, zegt minister van volksgezondheid Hoogervorst. „Ze zijn nu veel jonger als ze beginnen met drinken dan in mijn tijd. Ze drinken vroeg, vaak en vooral veel.”

Gisteren opende Hoogervorst het eerste Nationale Alcoholcongres in Rotterdam, en sprak daar zijn grote zorgen uit over het drinkgedrag van vooral de jongeren in Nederland. Hij zegt: „Zij zijn de zuipschuiten van Europa.” Een kwart drinkt minstens eens in de drie dagen - tweëenhalf keer zo frequent als gemiddeld in Europa. En aan ’bingedrinking’, het ineens drinken van flinke hoeveelheden, maken Nederlandse jongeren zich bijna twee keer zo vaak schuldig. „Steeds meer kinderen”, zegt Hoogervorst, „drinken bovendien weleens voor hun twaalfde. In 2003 ging dat al om tweederde van de meisjes en driekwart van de jongens. Vaak drinken zij gewoon in aanwezigheid van hun ouders.”

Overmatig alcoholgebruik, somt de minister op, is een openbare orde-probleem, ook al doordat het soms leidt tot zinloos geweld. Het is een onderwijsprobleem, vanwege de slechtere schoolprestaties. Het leidt tot onomkeerbare schade in de ontwikkeling van de hersenen. „Hoogste tijd voor een stevige aanpak, voorlichting alleen is níet voldoende.”

De minister bereidt een wetswijziging voor met verschillende maatregelen. „De sociale norm moet worden: onder de 16 wordt niet gedronken. Die boodschap moeten we weer bij iedereen tussen de oren krijgen.” De wettelijke leeftijdsgrens wil hij naar 18 opschroeven. „Misschien moet ook het kópen van alcohol onder de 16, of dus zelfs onder de 18, strafbaar worden –nu kan alleen de vérkoper worden beboet.” Mixdrankjes en breezers moeten lastiger verkrijgbaar worden: niet meer in de supermarkt, alleen nog bij de slijter - waar de drempel beduidend hoger is. En Hoogervorst doet een klemmend beroep op de alcoholbranche om zich te houden aan de reclamecodes. Waarschuwend: „Ik voel weinig voor een wettelijke reclamebeperking, maar als het moet, dan moet het.”

Vorig voorjaar wilde Hoogervorst ook al ferm optreden; hij presenteerde toen een breed pakket maatregelen. Wat vindt hij ervan, dat de Tweede Kamer zijn plannen aan flarden heeft geschoten? „Jammer”, zegt hij hartgrondig. Een flinke lobby van de alcoholbranche zoekt hij daar niet direct achter. De verklaring is volgens Hoogervorst veeleer de „angst voor betutteling’ van de volksvertegenwoordigers. „Die angst is mij niet vreemd. Als liberaal ben ook ik geen voorstander van betutteling. Maar we moeten alles op alles zetten om de trend te doorbreken van steeds vroeger, steeds vaker en steeds meer drinken. Daar hebben ouders ook behoefte aan, die moeten een steuntje in de rug krijgen. De periode van vrijheid, blijheid is echt voltooid verleden tijd.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden