Jongeren willen 'hervormen van binnenuit'

De Nederlandse politiek vergrijst en houdt te weinig rekening met de toekomstige generaties. Zo luidt de klacht van jongeren die op Eerste Paasdag een nieuwe, 'generationele' beweging hebben gelanceerd: G500. De jongeren willen proberen om bestaande politieke partijen van binnenuit tot hervormingen aan te zetten.

Het idee is dat 500 jongeren onder de 35 jaar - voor minimaal 49 euro per jaar - nog deze maand lid worden van drie politieke partijen tegelijk: het CDA, de VVD en de PvdA, centrumpartijen die getalsmatig aan de touwtjes trekken. De leden zullen rond de zomer hun stem laten horen op de ledencongressen, waar de partijstandpunten worden bepaald. Op die congressen komen gemiddeld 750 tot 1250 leden, dus 500 jongeren kunnen snel een meerderheid forceren.

"We krijgen erg veel steunbetuigingen", zegt Sywert van Lienden, een van de initiatiefnemers. "We hebben al duizenden euro's aan donaties binnen, ook van ouderen. In één dag hebben we op onze site 50.000 bezoekers geturfd. Dit weekend waren we een van de populairste onderwerpen op Twitter. Over het aantal aanmeldingen kan ik voorlopig alleen zeggen dat het onze verwachtingen ver overtreft."

De oprichters van G500 vinden dat de politiek de rekening van de bezuinigingen te veel bij jongeren legt. Per student geeft de overheid steeds minder uit, waardoor veel afgestudeerden met hoge een schuld zitten. Ook het recente pensioenakkoord, waarin de AOW-leeftijd maar langzaam stijgt, pakt volgens Sywert nadelig uit voor jongeren.

De beweging heeft haar voorstellen samengevat in een tien-puntenplan. Dit nog ruwe plan - cijfers volgen later - gaat niet alleen over het onderwijs en de AOW, maar ook over beperkte hypotheekrenteaftrek, vermogensafhankelijke zorg in de laatste levensjaren en het streven om in 2050 een derde van de energie uit duurzame bronnen te halen.

De stem van de jeud klinkt volgens Van Lienden nauwelijks in de vergrijsde middenpartijen. "De gemiddelde leeftijd van CDA-leden is 67 jaar. Jongeren zijn uit het midden weggetrokken en zitten nu op de flanken, bijvoorbeeld bij de ChristenUnie, GroenLinks of D66. Wij willen een hervormingskoers creëren in het midden en laten zien dat daar wel degelijk draagvlak voor is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden