Jongeren willen af van Paars

DEN HAAG - Er moet geen derde paars kabinet komen. Dat vinden de jongerenorganisaties van de PvdA, GroenLinks en het CDA. Uit onvrede met de huidige gang van zaken sloten zij een 'alternatief regeerakkoord', dat gisteren werd gepresenteerd.

Van onze redactie politiek

Met het paprika-akkoord, de politieke kleuren (rood, groen en geel) van de partijen symboliserend, willen het CDJA, Dwars (GroenLinks) en de Jonge Socialisten (PvdA) een signaal afgeven aan de moederpartijen.

,,Het moet afgelopen zijn met de paarse achterkamertjespolitiek'', vindt Loek Schueler van het CDJA. De politiek moet haar gezicht weer laten zien, maar met behoud van de politieke kleuren van de afzonderlijke partijen.

In mei vorig jaar begonnen alle politieke jongerenorganisaties aan de realisatie van het akkoord. Een aantal van hen haakte voortijdig af, omdat er te weinig gemeenschappelijke standpunten waren. De overige drie gingen interactief verder. ,,Het paprika-akkoord is per e-mail geschreven'', meldt Schueler trots, alsof ze wil zeggen: wij zijn niet voor niets jongeren.

De politieke jongeren hebben ambitieuze plannen. Zo moeten de boeren een radicaal biologische omslag maken, academici financieel bijdragen aan het onderwijsstelsel en moet de ontwikkelingshulp aan derdewereldlanden fors omhoog.

En het milieu moet hoger op de agenda, voegt Arno Bonte van Dwars ijlings toe. De studiefinanciering moet natuurlijk ook omhoog.

De jongerenorganisaties zien ook een groter wordende rol voor -een democratischer- Europa. Na monetaire eenwording willen zij nu kijken naar eenwording op ecologisch en sociaal vlak.

Voorzitter Jasper Fastl van de Jonge Socialisten is blij met de samenwerking. Zo blij dat hij zelfs een toekomstige coalitie ziet in de PvdA, GroenLinks en het CDA. ,,Allesbehalve Paars'', verzucht hij.

De voorzitters van de Jonge Democraten (D66) en de JOVD (VVD) die ook bij de presentatie aanwezig waren, hebben vooral kritiek op het akkoord. Volgens hen zijn belangrijke kwesties, zoals het actuele WAO-vraagstuk, onbesproken gebleven.

De drie voorzitters, die ieder een paprika in de juiste kleur voor zich hebben liggen, vinden dat dergelijke grote onderwerpen bij uitstek geschikt zijn voor kamerdebatten. ,,Er moet meer gediscussieerd worden, maar in alle openheid, niet meer in het Torentje'', vinden zij eensgezind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden