Jongeren vinden Internet saai

Jongeren laten de computer links liggen. Internet flopt bij de nieuwe generatie. Maar spiritualiteit, dat is een trend onder mensen in de leeftijd van veertien tot negentien.

KLAAS DAANE BOLIER

Jongeren zijn een interresante groep voor de bedrijven. Ze hebben aardig wat geld tot hun beschikking en een behoorlijke invloed op hun ouders als het gaat om de aanschaf van produkten. In de Efteling lieten marketingmanagers van bedrijven als Philips, de Postbank, de Bijenkorf, Douwe Egberts, de Eru kaasfabriek en snoepconcerns als Mars, Jamin en Red Band Venco zich samen met talloze onderzoekers en reclamebureaus op de tweede dag van het congres Trends in Kids- en Jongerenmarketing bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen in tienerland. De eerste dag stond in het teken van de vier- tot twaalfjarigen.

'Internetten' werd de afgelopen jaren nog gepresenteerd als dé trend voor de jongere door de marktonderzoekers. Nu blijkt daar erg weinig van te kloppen. “De computer is te koud en te weinig emotioneel voor jongeren”, aldus Paul Sikkema, onderzoeksdirecteur van het bureau Inter/View. Uit zijn onderzoek blijkt dat minder dan zes procent een Internetaansluiting heeft en dat de gemiddelde puber niet eens één keer per week achter de computer zit. De PC wordt het meest gebruikt voor spelletjes en tekstverwerken. Bij jongere kinderen is de computer nog wel populair. “Misschien dat deze groep de belangstelling behoudt omdat zij er meer ervaring en handigheid in hebben dan de wat oudere generatie”, aldus Sikkema.

FOSSIEL Ron Simon, trendwatcher en adviseur op het gebied van jongerenmarketing, noemt het internet een fossiel. “Internet is duf en suf, de sites zijn te saai. Ik verwacht veel meer van Virtual Reality. Het creëren van een andere werkelijkheid op deze aarde dat wordt de trend onder jongeren.”

De computerspelletjes verliezen hun populariteit volgens Simon. De jeugd gaat terug naar soldaatjes en kaartspelen, zij het in iets andere vorm. War Hammer, een uitgebreid spel met plastic soldaatjes en een boekwerk vol spelregels, gaat het helemaal maken, weet de trendwatcher. Ook het ingewikkelde kaartspel The Gathering wint snel aan populariteit.

Spiritualiteit is een grote trend onder jongeren. “De wereld van Peter Stuyvesant is bereikbaar geworden. Je kunt overal naar toe, de wereld is veel kleiner. Door zich op andere dingen te richten dan het aardse maken ze de wereld groter en zijn er weer onbekende dingen te ontdekken”, aldus Simon. Paul Sikkema wijt die belangstelling voor het bewustzijn aan het wegvallen van zekerheden voor jongeren zoals het vinden van een leuke baan. “Ze proberen nu op een andere manier houvast te vinden”, aldus de onderzoeker.

DRUGS Tegelijk met de spiritualiteit zijn ook de natuurlijke drugs in opkomst. Paddestoelen en allerlei kruiden met een hallucinerende werking gaan de concurrentie aan met de reguliere drugs die nog steeds in trek zijn bij de jongeren.

Sikkema onderscheidt vijf toonaangevende trends in de wereld van de pubers. Bewustzijn, waar de spiritualiteit bijhoort. Celebrate, chique uitgaan, genieten van het goede leven. Neo-optimisme, synoniem voor lekker uit je dak gaan en positief bezig zijn. Fantasy, interesse in het onverklaarbare, verklaart de populariteit van bijvoorbeeld de science fiction televisieserie X-files. En als laatste de Parodie trend, jezelf en de wereld niet al te serieus nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden