Jongeren verzekerd van onze steun

Dertig jaar geleden liep onze generatie te hoop tegen kernwapens, honderdduizenden stonden op het Malieveld. Benthe van de Pol en sympathisanten schrijven dat we sindsdien kinderen kregen, huizen kochten, in auto's reden en onze labradors uitlieten (Opinie, 29 oktober). Inderdaad, voor velen geldt dat. Ook Benthe en haar medestanders zullen dat later doen.

Er zijn er ook onder ons die bewust sober leefden, wakker geschud door de rapporten van de Club van Rome. Onze generatie stond ook aan de wieg van het milieubewustzijn, van fair trade, van genoeg is genoeg et cetera. Dat vermelden Benthe en haar medestanders niet. Jullie hanteren het begrip babyboomers een beetje slordig. Zelfs veertigers die in de roemruchte jaren zestig nog het licht moesten zien, worden babyboomers genoemd!

Maar jullie hebben ons wel geraakt met de hartekreet: kernbommen moet je niet willen, je moet zien ervanaf te komen! Dat vonden velen van ons vroeger en dat vinden velen van ons nog. We lezen dat er ook nu jongeren zijn die het gevaar en het verderfelijke van kernwapens beseffen. Onze reactie is: verwacht niet van ons dat wij die wapens weg krijgen. Wij hebben dat niet gered en zullen dat niet redden. En jullie zullen dat ook niet redden, tenminste niet alleen. We zullen het samen moeten doen: babyboomers, studenten en de generatie daartussen.

Onze steun heb je, en die van veel babyboomers. Wij hebben netwerken, de vijftigers en veertigers ook, invloed en macht die jullie nog niet hebben. Maar jullie hebben kennis en vaardigheden van sociale media, die wij ontberen. Die moeten jullie inzetten! Jullie kunnen met één druk op één of twee knoppen, meer mobiliseren dan wij konden in honderden kerkzaaltjes.

Jullie richten je helemaal niet op bewegingen als IKV/Pax Christi, inmiddels organen geworden die hun labrador uitlaten op het Binnenhof. Wat let je om daar weer dynamiek in te brengen van een beweging van onderop?

Leg de bal niet bij anderen. Maak plannen om Volkel schoon te krijgen van bommen en vliegtuigen met nucleaire ladingen. Mobiliseer naar hartelust, velen uit de generaties boven jullie verlangen naar jeugd die in beweging komt voor duurzaamheid, gerechtigheid en toekomst. Ze staan aan jullie kant. Probeer de netwerken, invloeden en posities te verenigen met de dynamiek van jullie digitale vaardigheden.

Onze steun hebben jullie!

Mede ondertekend door Cees Adriaanse (Arnhem), Ina van de Bunt (Borne), Trudy FitzGerald (Veghel), Constans Pos (Dieren), Harry Scharrenborg (Zevenaar) en Marian Verbeek (Velp).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden