Jongeren vaker op de bank, senioren vaker in de sportschool

Beeld Thinkstock

Jongeren zijn de afgelopen vijftien jaar minder gaan sporten, terwijl 65-plussers juist vaker wekelijks baantjes trekken of een rondje rennen. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) die het Mulier Instituut voor sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek uitvoerde. 

70 procent van de jongeren van 12-19 sportte in 2016 wekelijks, terwijl dat in 2001 nog 80 procent was.

Senioren sporten juist vaker ten opzichte van 2001: waar toen 30 procent op wekelijkse basis aan een sport deelnam, was dat vorig jaar 40 procent, blijkt uit een factsheet van het Mulier Instituut. Dat jongeren minder aan een sport meenemen vindt onderzoeker Remko van den Dool ‘heel opvallend’. “Ik kan geen keiharde oorzaken aanwijzen, dat maakt het ingewikkeld.”

Smartphone

Gissen kan hij wel: hij denkt meteen aan gamen en de smartphone als aandachtslurpers. “Een deel van de verklaring kan daarnaast zijn dat de samenstelling van jongeren is veranderd. Islamitische meisjes sporten bijvoorbeeld minder, dat kan ook een rolletje spelen. Ook begreep ik van de politie dat jongeren minder buiten hangen. Ze zitten vaker binnen.”

Dat ouderen van 65-80 juist actiever zijn heeft volgens Van den Dool waarschijnlijk te maken met een ‘inhaaleffect’: pas in de jaren zestig zijn sporthallen en fitnessclubs gebouwd en kwamen kinderen actiever met sport in aanraking, wat ervoor zorgt dat ze later ook meer sporten, weet de sportonderzoeker uit eerdere publicaties.

Overigens wil de afname onder jongeren niet zeggen dat zij onvoldoende bewegen. Nog steeds sport de meerderheid wekelijks. De cijfers die het Mulier Instituut analyseerde, komen uit de gezondheidsenquête van het CBS, waar mensen wordt gevraagd van elf beweegactiviteiten in te vullen of ze die wekelijks doen. Het CBS codeert dit in een sporttak.

Grote groepen scholieren op de provinciale weg tussen Heiloo en Castricum. Foto ANP

Fietsen

De dagelijkse rit die jongeren naar school fietsen wordt niet meegenomen. “Als we wandelen en fietsen ook meetellen, kan het nog best meevallen”, zegt Van den Dool: “Als mensen met hart en ziel een sport beoefenen, blijven ze ook langer sporten. Fietsen naar school houdt op een gegeven moment op. Ik ben zestien en ik neem een scooter, denkt een jongere, ben ik van het gezwoeg af.”

Om jongeren van de bank te krijgen, is naast bewustwording dat sporten goed is, socialisatie belangrijk, weet Van den Dool. Jongeren zijn sneller geneigd om te sporten als hun familie of vrienden dat ook doen. En opa’s doen vaker aan sport, blijkt uit de analyse. Het zou kunnen dat luie jongeren daardoor ook actiever worden, aldus Van den Dool. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden