Jongeren tegen jongeren: ga stemmen!

Tim Hofman, een van de initiatiefnemers van Stembus 2017 bij de campagnebus. De Stembus 2017 wil meer jongeren naar de stembus krijgen bij de Tweede Kamerverkiezingen en roept 15 maart uit tot nationale vrije dag.Beeld ANP

Met een campagne wil BNN-presentator Tim Hofman jongeren oproepen vrij te nemen op 15 maart, om te vieren dat ze mogen stemmen. Het is een van de acties die voortvloeit uit een groep van jonge invloedrijke internetters die meer leeftijdsgenoten naar de stembus wil lokken.

Jongeren, ga stemmen! Dat is de boodschap die BNN-presentator Tim Hofman sinds eind januari het land in slingert. Toen was het nog een idee op Twitter dat enorm veel aandacht kreeg, vandaag werd de echte campagne gelanceerd. “We moesten even ademhalen na alle publiciteit”, vertelt Rutger de Quay (21), freelance journalist en een van de mensen die vanaf het begin bij het initiatief betrokken is.

Neem vrij op 15 maart en ga stemmen, is de boodschap van de campagne. Tim Hofman schrijft in een kort ‘manifest’: “Laat je horen op 15 maart, de dag dat we ultieme uiting van onze vrijheid mogen gebruiken, namelijk: ons stemrecht. Hoera!” Die vrijheid moet je vieren, zegt De Quay. 

“We zijn vrij als de koning jarig is, we vieren dat we bevrijd zijn, we moeten ook vieren dat we een vrij land zijn en dat we mogen stemmen.” Of scholieren en studenten letterlijk vrij moeten nemen, laat De Quay in het midden. “Het is zo symbolisch als je het zelf maakt. Tegen studenten en scholieren zeggen we, joh, neem een dag vrij en vier dat je in een vrij land leeft. Maar ze kunnen ook hun stempas meenemen en met de hele klas gaan stemmen.”

Duidelijke mening

Marlous van den Hoogen (24) is een van de jonge bloggers die ook een poging waagt. “Stiekem vind ik het best spannend om aan te snijden”, schrijft ze op 3 februari in een uitgebreide blog op haar website Lastdaysofspring.com, “want politiek ligt vaak gevoelig en anoniem vanachter de computer kan het er soms hard aan toe gaan.”

Tekst loopt door onder afbeelding.

Marlous van den Hoogen roept jongeren via haar blog op om te gaan stemmen.Beeld Marlous van den Hoogen

Maar deze keer maakte de lifestyleblogger en communicatiestudent een uitzondering. “Ik wilde er nu wél over schrijven omdat zowel na de Brexit en de verkiezingen in Amerika bleek dat veel mensen die niet gestemd hadden het niet eens waren met de uitslag.” Door jongeren op haar blog op te roepen te gaan stemmen, hoopt ze dat in Nederland niet hetzelfde gebeurt. “Bovendien hebben jongeren om mij heen een heel duidelijke mening, deel die dan ook en probeer iets te veranderen.”

Met 25 duizend unieke bezoekers op haar website heeft Van den Hoogen een groot bereik. Ze hoort vaak dat jonge mensen het gevoel hebben dat ‘die ene stem toch niet uitmaakt’, dat partijprogramma’s erg uitgebreid zijn en politici niet altijd even duidelijk. Zelf is ze ook nog zwevende en zich daarom aan het verdiepen. Dat dit best interessant kan zijn, wil ze laten zien door tot de verkiezingen elke week een update te schrijven; met daarin standpunten van politieke partijen die belangrijk zijn voor studenten en lijstjes met verschillende stemwijzers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden