Jongeren ontwerpen zelf Sire-campagne tegen geweld

AMSTERDAM - Stichting Ideële Reclame (Sire) begint binnenkort met de campagne 'Talent tegen Geweld'. Ditmaal niet ontworpen door een professioneel reclamebureau, maar door studenten van verschillende kunstzinnige opleidingen. Ruim 150 studenten hebben 400 ideeën ingestuurd voor de nieuwe Sire-campagne die gericht is tegen redeloos geweld onder jongeren.

Onder jongeren leeft dit thema het meest, zo ontdekte Sire na onderzoek. Vervolgens heeft de stichting voor het eerst in haar bestaan aan de doelgroep gevraagd een campagne te ontwikkelen. Uit honderd inzendingen is gisteren een winnaar gekozen. Nils Gerbens, student aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, won in de categorie televisie.

Zijn filmpje toont twee opgeschoten jongens die een willekeurige voorbijganger tegen de grond slaan, waarna zij zelf voor schut worden gezet. Eline Slegers won twee prijzen, in zowel de categorie advertentie magazines en posters. Slegers, studente aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Den Bosch, maakte een geborduurde afbeelding van een roos, met de welbekende tekst: Ben je boos? Pluk een roos. De campagne begint in februari.

,,Het criterium is dat de campagne indrukwekkend, origineel is. Het moet opvallen en beklijven, zodat het zijn werk kan doen. De boodschap die de campgane moet overbrengen is: we zijn tegen geweld'', aldus bestuurslid Edmond Rinnooy Kan. De allereerste campagne werd in 1967 gelanceerd met als thema: medemenselijkheid. Doel was intermenselijke relaties te verbeteren. De campagne bestond uit drie advertenties, die in augustus 1967 in dagbladen werden geplaatst.

Sire is opgericht door vakmensen die de reclame- en communicatie willen inzetten voor maatschappelijk relevante issues. ,,Iedereen die aan Sire-campagnes meewerkt, doet dat vrijwillig'', zegt Rinnooy Kan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden